Моја лична верзија свемира Ненада Марића

Из штампе је изашла нова књига нашег суграђанина, зубара Ненада Марића. “Моја лична верзија свемира“ обједињује поезију и прозу, а издавач је Удружење књижевника Врања. Марић је стоматолог, песник, афористичар и кантаутор, а до сада је објавио пет књига поезије и афоризама, од којих је једна у електронској форми.

Ненад Марић се књигом “Моја лична верзија свемира“ први пут опробао и као прозни писац, али није одустао од свог поетског израза, те тако у овом издању имамо обједињене и поезију и прозу.

-На крају смо дали и заједнички наслов и овом поетском и прозном делу, зато што се оне на неки начин прожимају. Песме нису настале у исто време, оне су мало старије од прозе, али су се савршено уклопиле у оно што сам хтео да кажем, истиче др Ненад Марић, аутор.

Прозни текст се налази на почетку књиге, док је у другом делу поезија.

-То је као неки мој разговор са неким бићем, то је као неко биће из подсвести, а можда и у религијском смислу, као разговор са Богом, где он даје корективе неких мојих ставова. То ја проговарам, како ја замишљам Бога или то биће, и зато сам и дао тај наслов књизи, истиче Марић.

Рецензију је написала позната српска списатељица Бранкица Дамјановић, која је истакла да ће ова књига сигурно бити нечије уточиште, барем привремено, док не открије свој свемир. “То је за аутора дела највеће признање – бити путоказ, а не циљ,“ написала је Дамјановић.

-Знамо се преко интернета, а после смо се и упознали кад је била у Врању, изразила је наклоност према мом раду – она прати мој рад, ја њен и ту је долазило до размене мишљења и она је била једна од иницијалних каписла за ово дело, па сам је замолио и да напише рецензију, што је она прихватила, тако да се та сарадња учврстила, додаје др Марић.

Издавач књиге “Моја лична верзија свемира“ је Удружење књижевника Врања. Поред тога што је зубар и пише, Марић свира и гитару, а како каже, сам је компоновао неке своје текстове за извођење на овом инструменту.

Please follow and like us:
Култура