„МОменто мори“, ликовни есеј о пролазности

У Галерији Народног музеја отворена је изложба слика Тање Личине, уметнице из Београда, под називом „МОменто мори“. Поставка садржи 15 дела уља на платну, насталих у периоду од 2021. до 2023. године.

Тања Личина је дипломирала пејзажну архитектуру у Америци 2009. године и мастер у Британији 2015.

Од тада се посвећује развоју апстрактног цртежа и уља на платну кроз које испитује различите друштвене норме и концепте као и неке личне унутрашње светове и стања.

Изложба ,,МОменто Мори“ је, по први пут након Београда, постављена у Врању и то је њена 10 самостална изложба.

Подељена је у 4 циклуса: „Пролећни снови“, „Обриси стварности“, „Војник у рату“ и „Свето тројство“.

– Наслов алудира на старолатински израз „memente mori“ и подсећа на пролазност времена и пролазност наших живота.

На сликама су истражене различите теме, али у том истом правцу. Волела бих да посматрачи прочитају називе, али се сами повежу са сликама и размотре ту пролазност времена – каже ауторка.

Поставка носи поднаслов „Обриси стварности“ који попут сећања, временом бледе и на крају потпуно нестају, упркос труду да их задржимо док се модификују, као и наша потреба да исконструишемо шта се дешава после, иако то објективно не знамо.

– Изложба је својеврсна ретроспектива, један део слика је из циклуса „Обриси стварности“ која се бави пролазношћу времена, али коначном пролазношћу, уз рефлексије на прошлост и будућност.

У будућности имамо „Пролећне снове“ који су више фокусирани на наше сањарење и жеље, о чему маштамо и о чему мислимо – објашњава Тања Личина.

Изложба ,,МОменто Мори“ је организована у оквиру годишњег пројекта програма Галерије Народног Музеја у Врању и финансијски је подржало Министарство културе Републике Србије.

Посетиоци Галерије Народног музеја у Врању поставку могу погледати до 16.новембра.

Please follow and like us:
Култура