МУП апелује да се не пали ватра на отвореном простору. Од почетка месеца у Србији 1.492 пожара, у Пчињском округу 135.

Од почетка фебруара евидентиран је повећан број пожара на отвореном простору на територији Србије, у односу на исти период прошле године. У Пчињском округу за само 13 дана 135 пожара. Пет пута више него  јануара. Због тога Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, хитно је наложио седнице локалних штабова за ванредне ситуације, на којима ће чланови бити упознати са тренутном ситуацијом везаном за повећање броја пожара.

Пожари на отвореном карактеристични су по томе да се брзо шире и самим тим представљају велику опасност по грађевинске објекте, објекте инфраструктуре и шумске комплексе, у смислу изазивања велике материјалне штете, а исто тако представљају велику опасност по живот и здравље грађана.

Од почетка фебруара на територији Републике Србије евидентирано је 1.492 пожара на отвореном простору, што је енормно повећање у односу на исти период прошле године, када је оваквих пожара било 226. На територији Пчињског округа од 1. до 13. фебруара евидентирано је 135 пожара, од тога 126 на отвореном. Према речима Дејана Станојевића команданта ватрогасно спасилачког батаљона Врање, 5 пута више пожара је било, за само 13 дана, него у јануару месецу када је било укупно 50.

Помоћник начелника Управе ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације рекао је да је само током викенда, на територији Републике Србије евидентирано  466 пожара на отвореном, док је прошле године у истом периоду било 60 ових пожара .

-На локализацији и ликвидацији пожара на отвореном простору само у току фебруара евидентирано је 3.795 ангажовања припадника ватрогасно-спасилачких јединица са 519 ватрогасних возила. Сектор за ванредне ситуације предузео је низ мера како би се смањио број пожара на отвореном простору, рекао је Милош Миленковић помоћник начелника Управе ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације

Он је подсетио да је Законом о заштити од пожара забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака и да је за то запрећена казна за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара.

– Такође, ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме је забрањено, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара. За непоштовање ове одредбе, како је истакао, запрећена је казна за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара, рекао је Миленковић. Миленковић је апеловао на све грађане, да буду одговорни и да поштују законске одредбе. Подсећамо грађане да, уколико примете пожар, што пре обавесте ватрогасно спасилачку јединицу на број 193.

Please follow and like us:
Друштво