На бесплатну рехабилитацију из округа 565 пензионера

Објављена је прелиминарна ранг листа пензионера, који ће бити упућени на бесплатну рехабилитацију, у једну од 25 бања у Србији, о трошку ПИО фонда. Право за бесплатан боравак, у једну од 7 бања, из Пчињског округа, ове године остварило је 565 пензионера.

За бесплатну рехабилитацију у неку од бања у Србији ове године пристигло је више од 60. 000 захтева, док ће то право остварити 21. 500 хиљада пензионера. Према речима директора филијале ПИО фонда у Врању, ове године је по први пут обједињена листа.

-Не постоји посебна листа за Врање, Бујановац, Прешево, већ је то једна обједињена. Што се квота тиче, од 565 пензионера, 312 су корисници старосне, 145 породичне и 108 инвалидске пензије , рекао је Срђан Декић, директор филијале ПИО фонда Врање.

Сви они који имају било какав приговор на листу,  могли су да га поднесу од 4. марта закључно са сутрашњим даном, 8. мартом. Након тога, комисија обрађује приговоре и доноси појединачну одлуку за сваки од њих.

После пет година конкурисања, сада сам добила бању. Уписала сам Нишку и Соко Бању.

И прошле године сам конкурисао. Млад сам пензионер. Према бодовима, не испуњавам још услове, јер сам тек три године у пензији.

Четири пута сам подносила захтев и нема ме на списку, рекли су пензионери Врања.

-Коначна ранг листа излази 14.марта, где ће сви они који су испунили услове добити позив од стране ПИО фонда, а касније од стране бања, тамо где су изразили жељу да бораве, о периоду када ће моћи да искористе своје право за рехабилитацију, каже Декић.

Пензионери из Пчињског округа прилико конкурса имали су могућност да изнесу своју жељу, за боравак у једну од седам бања, које филијала ПИО фонда има у понуди. То су Врањска Бања, Бујановачка, Сијаринска, Нишка, Пролом, Луковска и Соко Бања.

-Сви они пензионери који су добили бесплатну рехабилитацију, а нису у могућности да користе то право, из било ког разлога, у обавези су да обавесте филијалу Фонда Врање, како би могла да се искористи квота по редоследу. Ми сарађујемо са бањама и добијамо обавештења, уколико они који су добили се не одазову и у одређеном року , то право искористе други корисници.

Према подацима ПИО Фонда, ове године за друштвени стандард пензионера издвојено је 77% више средства него у 2023. години. Тачније, од 1, 24 милијарде динара опредељених за унапређење стандарда у овој години,за бање је издвојено 1, 05 милијарди динара, или 85 %.

Please follow and like us:
Друштво