На који начин и како пријавити различите облике интернет вршњачког насиља и преваре на интернету

На питање о томе како пријавити дигитално насиље међу децом, одговор је дала Емина Бековић из Националног контакт центра за безбедност деце на интернету у оквиру Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

У случају било каквих злоупотреба, узнемиравања или насиља путем интернета родитељи, деца али и наставници могу се обратити Националном контакт центру за безбедност деце на интернету који је основан од стране Министарства трговине, туризма и телекомуникација, на број телефона 19833 који је бесплатан и анониман.

У зависности о којем облику насиља је реч, случај се може пријавити и школи кад су у питању ученици или наставници, али директно и полицији.

Пре пријаве овим надлежним службама, потребно је да прикупите податке који указују на малтретирање. Прикупљање података подразумева фотографисање или сликање екрана са овим материјалом (сцреенсхот) и то је доказ у поступку.

Никада не треба одговарати и узвраћати на узнемиравање, претње, уцене…јер се тај садржај може искористити против вас. Увек блокирајте насилника и промените ваша приватна подешавања.

Родитељи и деца подршку и савете могу добити од специјализованих невладиних организација које се баве заштитом права на интернету и организацијама за заштиту права деце и жена https://cuvamte.gov.rs/ , https://netpatrola.rs/

директно надлежним државним институцијама – Одељењу за борбу против високотехнолошког криминала МУП-а Србије на 011/306-2000 или Посебном тужилаштву за високотехнолошки криминал РС на мејл vtk@beograd.vtk.jt.rs

Ако си жртва насиља или познајеш некога ко трпи батине, увреде или друге врсте узнемиравања и нападања, мораш то рећи гласно!

Насилнике треба пријавити, јер је то једини начин да се са њима изборите. На сајту www.rtv-vranje.rs  можеш пронаћи бројеве телефона, е-маил адресе и портале на којима можеш пријавити не само насиље које лично доживљаваш, већ можеш поделити са неким ко доживљава насиље и усмерити га да позове и пријави насиље. Само с разумевањем и уједињени можете променити околности у којима се налазите.

Међународни Дан сигурнијег интернета обележава се 9. фебруара, како би се подигла свест о сигурном и одговорном коришћењу интернета. Овај дан има за циљ да промовише позитивно коришћење дигиталних технологија и смањење онлајн ризика, као што су цyбербуллyинг, говор мржње или изложеност штетним садржајима.

Интернет је постао саставни део наших свакодневних живота и увелико променио начин на који комуницирамо, приступамо информацијама и обављамо разне активности. Међутим, са широком употребом, интернет је постао место за многе злоупотребе.

У Србији, према подацима УНИЦЕФ-а, 86% деце и тинејџера узраста 9 до 17 година користи интернет свакодневно, а чак 16% деце у Србији је искусило злостављање преко интернета. Значајно је истаћи и да око половине деце не зна како да промени поставке приватности на друштвеним мрежама, што их излаже могућем злостављању и уцени.

Центар за несталу и злостављану децу је 2022. године учествовао у ДеСхаме истраживању које је показало да 90% испитаних средњошколаца на интернету проводи 7 и више сати, и  да се више од 90 одсто испитаних тинејџера сусрело са сексуалним узнемиравањем преко интернета.

Поводом ове важне теме CNZD је реализовао два пројекта чији је фокус безбедан интернет – Net Patrolu i CSI (Центар за сигурнији интернет). Нет Патрола се активно бави уклањањем штетног садржаја са интернета са циљем да својим активностима подигне безбедност деце на виши ниво и да креира интернет окружење у којем ће деца активно користити интернет ради едукације и забаве, а истовремено бити заштићена од ризика и злоупотребе, а Центар за сигурнији интернет се бави унапређењем заштите деце и младих на интернету кроз подизање свести о потенцијалним опасностима од прекомерене и неконтролисане употребе интернета. CSI је развио апликацију преко које се грађани могу едуковати о безбедном коришћењу интернета, али и анонимно пријавити злостављање, тражити бесплатан савет психолога, и кроз едукативну видео игру учити о опасностима које вребају на интернету.

Преузето са сајта: https://zadecu.org/medjunarodni-dan-sigurnijeg-interneta/

Зато не ћутите, нисте сами! Постоје институције, надлежни органи, ваша школа, родитељи и другари, којима сте најбитнији и којима је ваша безбедност најважнија.

Пријавите било који вид насиља, јер сте битни, посебни, чаробни и ви сте деца која треба да буду срећна и задовољна.

За више информација о томе који су то бројеви телефона на којима можете добити информације о томе шта је дигитално насиље, како га препознати, спречити, коме се обартити и пријавити, информишите се на порталу www.rtv-vranje.rs , на следећи линк https://rtv-vranje.rs/najcesci-oblici-digitalnog-nasilja/

 

 

Please follow and like us:
Буди безбедан на интернету