На који начин и коме пријавити интернет преваре?

Преваре на интернету нису новост и нажалост све чешће се можемо сусрести са њима. Сигурно сте бар некад наишли на неку од интернет превара, само је питање да ли сте знали да је препознате. Ради се о добро смишљеним стратегијама и тактикама где жртва свесно даје своје личне инфоримације, мислећи да ће имати корист од тога, а у ствари ће само себи нанети штету. У наставку можете прочитати које су то најчешће преваре на интернету.

Е-маил преваре

Једна он најчешћих врста phishing превара су преваре путем е-порука. Оне се заснивају на комуникацији путем е-поште и у многим случајевима хакрери ће покушати путем поруке да убеде потенцијалне жртве да им дају своје личне податке, обећавајући за узврат нешто што ће убедити корисника да на то пристане. Најчешће се од корисника захтева да унесу своје податке као што су информације банковног рачуна, друштвених мрежа, радног налога или друге личне податке.

Лутријске преваре

Лутријске преваре су тип класичних интернет превара, које ће вероватно увиек бити актуелне. Ова превара вам долази у виду поруке у којој вас обавештвавају да сте баш ви срећан добритник, а ни сами не знате зашто. Углавном су у питању веће суме новца и да бисте узели своју награду морате дати личне податке или платити одређене накнаде.

Преваре са платним картицама

Уколико у ваше сандуче стигне порука са банкарским понудама која је превише добра да би била истинита, запитајте се још једном. Банка вам никада неће одобрити неку суму новца ако претходно није анализирава ваше финансијско стање, због тога будите посебно опрезни када су такве ствари у питању.

Преваре на сајтовима за упознавање

Преваре на сајтовима за упознавање су почеле да се појављују још од самог настанка оваквих сајтова.

Неретко се дешава да ступите у контакт са особом која се лажно представља, али проблем настаје када она почиње да тражи услугу од вас. Углавном се ради о новчаној помоћи, односно такве особе покушавају да помоћу ваших емоција управљају вашим новцем.

Будите опрезни са оваквом врстом комуникације и проверите све што је могуће проверити, нпр. да ли је слика лажна, да ли постоји још неки профил а том сликом и именом на друштвеним мрежама, итд.

Коме пријавити интернет превару?

Уколико сте преварени или постали жртва на интернету, најбоље што можете да урадите је да се обратите полицији. Поред тога, постоје и удружења потрошача која могу помоћи када су у питању честе, крупне преваре или продаје робе која може да угрози здравље.

Један од примера је и пример преваре пензионера, злоупотребом лога Поште Србије, на шта се је Пошта огласила и упозорила своје кориснике, како и на који начин да пријаве, али и препознају превару.

Преузето са сајта: https://penzionerskicentar.com/najcesce-internet-prevare-sta-uraditi-ako-ste-prevareni/

Уколико примите сумњиви имејл, СМС или поруку на апликацијама за четовање за које се тврди да долазе од Поште Србије или услуге Пост-експрес, или ако откријете веб локацију која има ознаке Поште Србије или Пост-експрес услуге, а за коју мислите да је лажна, молимо вас да то пријавите на: contact@posta.rs.

У случају сумњивих имејлова: немојте кликтати на линкове нити отварати прилоге, проследите имејл наc contact@posta.rs.  , а затим имејл обришите из пријемног сандучета.

За сумњиве СМС поруке: пошаљите нам снимак екрана поруке на contact@posta.rs.

За сумњиве позиве или интернет странице: унесите број телефона или адресу веб локације у тело имејла и пошаљите на   contact@posta.rs.

Ако сте били жртва преваре која укључује плаћање, односно крађу средстава са вашег банковног рачуна или картице, случај пријавите Националном  CERT-u na https://www.cert.rs/prijava.html.  Ако сте кликнули на линк, оставили било које личне податке, попут података о банковном рачуну, на интернет страници или преко телефона или сте забринути да сте угрожени, обратите се својој банци и тражите блокаду картице и одмах промените шифре на својим интернет налозима.

Преузето са сајта: https://www.posta.rs/lat/online-bezbednost/kome-i-kako-da-prijavim-prevaru.aspx

Како се осигурати приликом онлине куповине

Да бисте заштитили своје податке и финансије, проверите да ли је страница безбедна. Уколико УРЛ странице почиње са HTTPS, уместо са уобичајеним HTTP , знаћете да сте на сигурном месту. Поред тога, обично ће се појавити поред УРЛ адресе, а трака за адресу ће бити зелена у неким претраживачима. Ако ови елементи нису видљиви, не треба настављати са куповином.

Користите поуздано безбедносно решење које вам може помоћи приликом провере безбедности УРЛ адресе коју посећујете, а има могућност и да отвори било који сајт у заштићеном режиму и тако спречи крађу осетљивих података (попут финансијских).

Проверите да ли је ваш софтвер ажуриран – ажурирајте свој оперативни систем и апликације.

 

 

Please follow and like us:
Буди безбедан на интернету