На Зебрњаку обележена 111. годишњица Кумановске битке

Извор: Градски сајт

Код Спомен-костурнице на брду Зебрњак, у близини Куманова, одржана је комеморативна државна свечаност полагањем венаца и цвећа и служењем опела погинулим српским војницима у Кумановској бици.

Догађају су присуствовале највише државне и војне званице Републике Србије и Северне Македоније, а окупљенима се обратио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Никола Селаковић.

,,Данас смо се овде окупили због љубави према роду своме, према нашим прецима, али и у жељи да се боримо против најгорег непријатеља, против заборава. А свако наше окупљање на овом месту је управо то, борба против заборава“, рекао је министар.

Након тога, он је говорио о историјским чињеницама. ,,Управо на овом месту славом овенчане наше дивизије Дунавска, Тимочка, Шумадијска, Моравска и у средини Дринска судариле су се са Вардарском армијом моћног Османског царства. Не можемо да се данас не подсетимо бар једног славног имена – потпуковника Александра Глишића, који је првог дана битке у одсудном тренутку повео нашу Дунавску дивизију у контранапад, спасао војску од растурања и у том нападу повратио морал код српских војника“, истакао је Селаковић.

,,Морал је наше најјаче оружје, било, јесте и биће. Окупљамо се овде да кажемо да смо ми народ победника, славом овенчаних предака, који је другима доносио слободу и није наносио бол. Данас је Србија јача него што је била пре 10, 15 и 20 година, са циљем да никоме не наноси зло, али да штити оно што је њено. Србин љуби слободу и истину. Данас живимо у миру и слози, у братству, и дичимо се заједничким успесима са братским народом Македонцима. У име пријатељства Србије и Северне Македоније и наша два народа позивам вас да сваке наредне године долазите овде у што већем броју да одамо почаст нашим славним прецима“, закључио је министар.

Комеморативном скупу у име руководства града Врања присуствовали су градоначелник Врања др Слободан Миленковић, заменица градоначелника Зорица Јовић, председник Скупштине др Дејан Тричковић, начелник Градске управе Душан Аритоновић, помоћници градоначелника и чланови Градског већа.

На спомен обележје венце и цвеће положили су Министар Никола Селаковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници Владе Републике Северне Македоније, посланици у Собрању Републике Северне Македоније, представници градова и општина Републике Северне Македоније и Републике Србије, представници политичких организација и удружења грађана.

Државна комеморативна свечаност одржана је под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића, а у организацији одбора Владе РС за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, Амбасаде Републике Србије у Скопљу и Заједнице Срба у Републици Северној Македонији.

Please follow and like us:
Друштво