Национални Дан борбе против рака дојке

Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. Из тог разлога, 20. март се већ једанаест година у Србији обележава као Национални Дан борбе против рака дојке. Тиме се жели скренути пажња јавности на распрострањеност болести, као и значај унапређења веће информисаности жена о важности превентивних прегледа. На ову тему разговарали смо са др Костом Здравковићем, примаријусом, субспецијалистом онкологије и начелником Дневне болнице за хемиотерапију.

Национални дан борбе против рака дојке обележава се 20.марта, широм света, па тако и у Србији. У нашој земљи рак дојке водећи је малигни тумор у оболевању жена и представља један од водећих узрока превремене смрти код жена у Србији. Према последњим подацима Института „Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији регистровано је 4.447 новооболелих. Ми у нашем округу показујемо мањи број пацијената када су у питању малигне болести у односу на просек Србије, рекао је др Коста Здравковић гостујући у нашем програму.

-Врање није уопште угрожено у односу на остатак Србије и остатак света. Ми сваке године приказујемо мањи број пацијената. За 4 године 1700 новооболелих пацијената. Ако знамо да у Србији годишње оболи око 50 000 људи од карцинома, а Пчињски регион је 30. део, каже Здравковић.

Када се открије на време рак дојке је излечив у преко 90% случајева, јер су тада терапијске могућности веће и лечење је ефикасније. Пример за то је Маја Арсић, која је са само 26 година оболела од ове болести, а којој је жеља да добије дете и поред дијагнозе Ц била јача од свега, што је на крају и успела.

-2006. сам напипала промене на дојци и од тада је кренула моја борба. Мене није погађало то што имам карцином. Нисам хтела то да прихватим. Веровала сам да сам здрава. За рак нисам бринула, али за мајчинство јесам. Рак ме је променио. Од тада на живот гледам другим очима. Треба га живети, радовати се и бити упоран у борби.

Сличну поруку смо чули и од Милице Стојиљковић секретара у Друштву онколошких пацијената, са поруком свим женама о значају превенције.

-Два месеца пре редовне контроле напипала сам чворић. Уследила је биопсија, операција и циклус хемиотерапије, зрачења. Много је битно да се иде на превентивне прегледе и да се ради само контрола. Открила сам на време.

Према речима др Здравковића карцином дојке не бира узраст, нити се може рећи које године су ризичне за оболевање. Али, оно што свако од нас треба да зна јесте да начин живота, пре свега опхођење према свом здрављу умногоме може да спречи болест.

-Ви овде имате најбољи пример како су две младе жене самоконтролом на време откриле и успеле да се излече. Ми као лекари ту смо да помогнемо, али ако ви сами не водите рачуна, како ми можемо да водимо.

Оно што је забрињавајуће је да се рак дојке код знатног броја жена у Србији открива касно. Имајући ово у виду, као једина ефикасна мера за смањење стопе умирања од ове болести је рано откривање, односно секундарна превенција.

Please follow and like us:
Здравље