Нацрти медијских закона све ближи парламенту

Радна група за предлог закона о јавном информисању и медијима и експертска радна група за закон о електоронским медијима у потпуности су завршиле свој посао на изради предлога ових важних медијских закона.

На ову тему председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са шефом Мисије ОЕБС-а у Србији, амбасадором Јаном Братуом, којем је исказала захвалност на дугогодишњој подршци ОЕБС-а и разговорима о доношењу медијске стратегије.

Брнабић је на састанку у Влади Србије истакла да јој је било важно да се састане са Братуом пре почетка јавне расправе о медијским законима – Закону о јавном информисању и медијима и Закону о електронским медијима.

Премијерка је навела да је планирано да се јавна расправа одржи наредног месеца, у трајању од неколико недеља, и поновила да је пре почетка расправе желела да разговара са амбасадором Братуом о финалним нацртима закона.

Брату је рекао да је доношење закона о јавном информисању и медијима и закона о електронским медијима корак у правом смеру и да ОЕБС у потпуности подржава јачање независности медија кроз доношење квалитетних закона.

Брнабић је напоменула да се на изради ових нацрта закона радило дуго и посвећено, као и да се о њима разговарало у оквиру дијалога о медијској стратегији, у којој су учествовала и новинарска удружења, невладине организације као и представници цивилног друштва.

Она је истакла да ће јавна расправа о овим нацртима закона која нас очекује бити широка и свеобухватна, као и да се неће одржавати само у Београду, већ и у другим градовима у Србији.

Према њеним речима, нацрти закона ће бити доступни целокупној јавности и у електронском формату, те ће сви заинтересовани моћи да се на време упознају са њима и дају своје коментаре.

Брату је поздравио овакав приступ Владе Србије и изразио задовољство што су нацрти медијских закона све ближи парламенту.

Он је додао да ће Мисија ОЕБС-а у потпуности пратити наставак процеса, и поручио да ће помоћи на сваки могући начин.

Састанку је присуствовао и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.

Извор: Влада РС

Please follow and like us:
Друштво