Награда “Борисав Станковић“ Емиру Кустурици

Конференција за новинаре у Музеј-кући Боре Станковића

Књижевна заједница “Борисав Станковић“ одржала је конференцију за новинаре, на којој је представљен програм 58. „Борине недеље“ и саопштена одлука жирија о овогодишњем добитнику Награде „Борисав Станковић“.

Жири Борине недеље, у саставу проф. др Слађана Јаћимовић, Александар Лаковић и проф. др Мило Ломпар (председник) одлучио је да награду Борисав Станковић за 2023. годину додели Емиру Кустурици. Кустурица је 34. добитник престижне награде, а признање му се додељује за целокупан књижевни опус.

-Није потребно нешто посебно говорити о Емиру, сви знамо ко је он, само да подсетим овом приликом на Кустурицу као писца и књиге које је издао, углавном га сви знају као редитеља култних филмова. Он је аутор неколико значајних књига: “Смрт је непровјерена гласина“, “Сто јада“, Шта ми ово треба, “Видиш ли да не видим“ и најновија “Кад мртве душе марширају“. Његове књиге су преведене на 20-ак књижевних језика, а за своје књижевно стваралаштво до сада је добио награде: “Бранко Ћопић“, “Светозар Ћоровић“, Печат “Херцега Шћепана“, “Дејан Медаковић“ и друге, каже Мирослав Цера Михаиловић, председник Књижевне заједнице.

Писац неколико прозних дела, романа и приповедака, Емир Кустурица обликује више репрезентативних књижевних топоса: детињство, дечаштво и младост; сећање; фантастика; проблем уметника у свету. Његов књижевни поступак почива на два типа мотивације: реалистичкој и фантастичкој. Приметна је подударност књижевне и филмске нарације у самом уметничком поступку. Трагика балканских искустава, њихових изукрштаних светова, премрежених идеолошким наносима времена, добија у Кустуричином приповедању снажан документарни и фактографски одзив, који уметнички учинак чини слојевитијим и драматичнијим, стоји у образложењу жирија.

Програм овогодишње, 58. Борине недеље почиње у недељу, 24. марта, а на отварању ће традиционално говорити прошлогодишњи добитник награде, Владимир Пиштало.

-Имајући у вид свет у коме живимо, све друштвене околности у којима се одвијају наши свакодневни животи, па и сегменти наших живота који су посвећени култури и културном стваралаштву, овакве манифестације су веома важне. Мислим да је посебно значајно што ова манифестација долази са рубних крајева наше земље, конкретно са југа Србије, из Врања, из познатог разлога наравно. То је са феноменолошког аспекта важно, јер се кроз ове манифестације доказује једна животворна снага ових крајева, истиче др Горан Ђорђевић, заменик председника Управног одбора Књижевне заједнице “Бора Станковић.“

Сви програми биће у 19:30 у Галерији Народног музеја, а паралелно ће у Београду програм и све трибине Удружења књижевника Србије бити одржани Бори у част. Такође, у оквиру програма Борине недеље, у организацији Књижевне заједнице “Борисав Станковић“ биће приређено вече “Сећање на крај 20. века“, где ће бити речи о песницима рођеним од 1951. до 1960. године.

Please follow and like us:
Култура