Најуспешнији ученици из веронауке: Ово није само предмет, ми се учимо да будемо бољи људи

У Склопу обележавања епархијске славе, Преподобни Јустин ћелијски и врањски,  најуспешнијим ученицима на епархијском такмичењу из веронауке уручене су награде и признања. Награде су уручили епископ врањски Пахомије и председник Скупштине Дејан Тричковић.

Награђени су ученици у три категорије, ученици млађих и старијих разреда основне школе и средњошколци. По троје најбољих добило је признања, књиге и новчане награде.

-Када сам сазнао да сам прво место, јако сам био срећан. Питања нису била много тешка, углавном везана за Стари завет, понешто и из Новог, каже Василије Иванов, ученик 6. разреда ОШ “Вук Караџић,“ који је освојио прво место.

-Срећна сам и радосна што је мој труд награђен овом наградом и што ми је награда додељена на велики празник и добили смо новчану награду, диплому и две књиге, истиче Стефана Михајловић, ученица 1. разреда Гимназије, која је освојила прво место.

-Ово је мени прво такмичење и освојио сам друго место, имао сам трему да ли ћу проћи на епархијско, а касније нисам имао неку трему, додаје Сава Стојадиновић, ученик 5. разреда ОШ Вук Караџић, који је освојио друго место.

Василије додаје и то да сматра да црква људе чини бољима: “Што више деце треба да слуша веронауку, јер то није предмет, то је нешто више, учи нас да будемо бољи људи, како да се носимо са препрекама у животу.“

Епархијско такмичење за основце одржано је у школи “Бранко Радичевић“, док је за средњошколце одржано у “Техничкој школи.“ Тест се састојао од 20 питања, а ученици су полагали тестове под шифром.

– Припремамо се практично током школске године на часовима верске наставе, јер су питања управо из градива које се обрађује на часовима, са пратећим празницима који обележавају нашу православну годину, који су значајни, дакле све то што уче на часовима и буду и неке припреме, Такмичење је протекло веома добро, ја сам веома срећна због деце, јер је највећим делом то њихова заслуга и мотивисани су били, радосни су, долазе и у цркву, упознају веру, тако да је ово само један додатак њиховом, већ и црквеном начину живота и та мотивација на часовима верске наставе је допринела да покажу своје знање на тесту из веронауке, каже вероучитељица Весна Јовановић, која предаје овај предмет у школи “Вук Караџић.“

Епархијско такмичење из веронауке представља највиши ниво овог такмичења, а тенденција је да кроз године ово такмичење буду уврштено и у календар такмичења Министарства просвете и добије и републички или међуепархијски карактер. 

Please follow and like us:
Образовање