Највећи Сајам запошљавања до сада у Врању

Највећу шансу незапосленима да дођу до радног места до сада, понудиће Филијала Националне службе за запошљавање у Врању у петак, на другом по реду Сајму запошљавања ове године. Почетак је планиран за 11 сати, а до тада ће 35 послодаваца поставити своје штандове са понудама.

Спремно врањска Филијала дочекује још један и овога пута највећи Сајам запошљавања. Предузели су све што је потребно и обезбедили највећи број послодаваца, чак 30 посто више него претходног пута, који ће незапосленима понудити 411 радних места.

-Послодавци су из различитих делатности, из аутоиндустрије, намештаја, текстила, обућарства, трговине, осигурања, обезбеђења и нуде различите профиле занимања. Попут тапетара, шивача, израђивача горњих делова обуће, административних техничара, радника у осигурању, трговаца. У аутоиндустрији се тражи око 100 радника. Велике компаније исказале су потребе за великим бројем радника – каже директор Филијале Горан Живковић.

Послодавци могу још увек да се пријаве, а биће примљени и на дан сајма. Очекује се око 1700 незапослених који ће моћи да предају своје сивије и да остваре директан контакт са послодавцем.

– За послодавце је добро, јер када се појави на Сајам прикупља сивије заинтересованих и он може и касније да ангажује то лице. Ако се деси да запосли 10, а пријавило се 30, он има базу коју касније може да искористи и позове те раднике. Код незапослених је добро што имају директан контакт са послодавцима, директан разговор и послодавац види ту особу. Када се пошаље сиви послодавац само види папир и квалификације, али нема директан контакт, који је изузетно добар – истиче Живковић.

Директор Живковић позива незапослене да се јаве и за преостале мере запошљавања за које још има места, јер држава годишње за Пчињски округ издвоји 25 милиона динара.

-Тренутно имамо средства за још четири мере, које су у току и за особе са инвалидитетом. То је програм приправника са средњом школом, за лица која су дуже од 6 месеци на евиденицији, нису старија од 30 година и нису била у радном односу. Послодавцу се рефундира минимална зарада и доприноси за шест месеци и није у обавези да задржи лице у радном односу – објашњава Живковић.

Има места и за приправнике са високим образовањем, за програм стицања практичних знања и за обуку на захтев послодавца. Очекује се врло брзо и почетак програма Моја прва плата.

Please follow and like us:
Друштво