Након нових назива, улице ће добити и нове табле

Градско веће дало је недавно сагласност на промене назива неколико градских улица, а пре неколико месеци измењени су називи још неколико улица и тргова. Када Скупштина града да коначну сагласност на најновије измене, почеће и замена табли са називима.

Према предлозима Комисије за споменике и називе улица и тргова, Улица Вуковарског конгреса мења назив у улица Вуковарска, Ђуре Ђаковића у Моравске дивизије, Црвеног Барјака у Ливадска, Титоградска улица постаје Подгоричка, а Трг Братства и јединства мења име у Трг Немањића.

Претходно је Улица 29. новембра добила назив Хероји са Кошара, Улица Моше Пијаде постала је Улица Милунке Савић, Матије Гупца – Краља Александра Крађорђевића, а Лењинова је променила назив у др Димитрија Јовчића.

Улица Париске Комуне је сада Булевар Николе Тесле, док је Булевар АВНОЈ-а понео име Патријарха Павла.

Право да предлажу називе улица и тргова имају сви грађани, најчешће преко својих удружења, а те предлоге разматра и усваја или одбија надлежна комисија Градске управе, истиче председник Скупштине града Дејан Тричковић.

Комисију за споменике и називе улица и тргова, каже он, чине историчари и људи широког знања који су дуго у друштвено-политичком животу града.

– Циљ нам је да увек донесемо добро решење, да не повредимо ничија осећања, национална, идеолошка или било која друга, а да променимо називе које је време прегазило, који су били актуелни у неком ранијем друштвеном уређењу у којем смо живели – указује Тричковић.

За грађане је важно, истиче Тричковић, да неће имати додатних трошкова око промена личних докумената јер то неће морати да ураде одмах, већ ће их мењати када им истекне важност.

Градска управа је већ започела процедуру замене табли са називима улица и на њима ће, уз назив на ћирилици и латиници, стајати и грб града.

У изузетним случајевима, додаје Тричковић, постојаће и допунске табле на којима ће писати и кратки биографски подаци о личности по којој је улица названа.

– Још увек има забуне око бивше Лењинове улице, сада др Димитрија Јовчића, великог стручњака из области медицине за којег мало Врањанаца уопште зна.

Тако ће, на табли са његовим именом и презименом, стајати и кратка биографија и заслуге због којих је улица добила његово име – појашњава председник градске Скупштине.

Према процедури, предлози Комисије за споменике и називе улица и тргова се шаљу Служби адресног регистра Републичког геодетског завода на сагласност, након чега последњу реч дају одборници локалног парламента.

Please follow and like us:
Друштво