Након повећаног броја жртава породичног насиља од почетка године, ситуација се смирује

Ова године остаће запамћена и по великом броју жртава породичног или партнерског насиља. Од почетка године чак 18 жена је изгубило живот на тај начин. Центар за развој локалних услуга социјалне заштите у Врању, пружа услугу смештаја жртава породичног насиља у Сигурној кући.

Почетак године није обећавао ништа добро, када је у питању смештај жртава породичног насиља у Сигурну кућу. По речима директорке Центра за развој локалних услуга социјалне заштите Иване Тасић, у последњих месец дана дошло је до смиривања ситуације, тако да тренутно у Сигурној кући борави 9 корисника, две жене и седам детета.

-Оно што је поражавајуће то су статистички подаци, јер је прошле године ову услугу користило 39 корисника, а за прва четири месеца ове године ту услугу су користила 25 корисника. Имали смо од бебе старе два месеца, до баке са 86 година. У једном периоду је било чак 19 корисника и неколико дана чак 21. Сигурна кућа је била препуна. Ниједан захтев није одбијен – каже директорка.

У Сигурној кући нашег центра смештају су жртве породичног насиља и из других општина Пчињског округа. Било је жртава насиља из Трговишта, Сурдулице и Бујановца. Запослени у овој установи пружају прву помоћ, узнемиреним, тужним и повређеним жртвама.

– Након смештаја тај први моменат је веома битан, битан је за жртву, али и за нас. Жртва треба да осети да је изашла из средине где је претрпела насиље и да се налази у безбедној средини. Та прва комуникација је веома битна. Пружа јој је се прво психо-социјална подршка, да се увери да је безбедна на место на коме је дошла- објашњава директорка.

Запослени пружају и правну подршку, подршку деци за школовање или упис, здравствену, све у зависности од степена ризика. Ипак, најважније је оснажити жртве да се приликом изласка не врате насилнику.

-Жене углавном не пријављују насиље. Вешто крију повреде и модрице и када се то примети наилазимо на реченицу “то није ваша ствар.“ Ми то не волимо да чујемо, јер то јесте наша ствар, јесте ствар целог друштва, да број фемицида не би био толики у нашем друштву – истиче Тасићева.

Директорка позива да се пријави насиље и да то свако треба да уради. Не треба ћутати, јер је то проблем свих нас, а не само појединаца.

Please follow and like us:
Друштво