Насиље над женамa је друштвени проблем

У току је кампања под називом ‘’16 дана активизма против насиља над женама’’ и траје до 10. децембра. Ове године у фокусу су млади, који би требало да буду покретачи промена  у изградњи друштва у којем постоји нулта толеранција над насиљем над женама и девојчицама.

Насиље над женама је друштвени проблем кога препознају све културе и све религије и који треба ургентно решавати. Није везано за одређен модел , јавља се и тамо где су врло образовани људи, врло стабилни, у породицама које су кохерентне, каже социолошкиња Данијела Здравковић.

-Ако смо у породици у базичној групи добили одређене вредности, систем вредности са којима се током живота, као орјентирима срећемо, кроз периоде одрастања, образовања, у фазама када постајемо већ радно одговорни и дисциплиновани људи, ми ћемо се увек у кризним тренуцима, а има их много, увек  латити тог алата, значи тог система вредности, јер је ту, јер је увек поред нас и увек ћемо искористити то, како би решили неки проблем, неку противуречност- каже социолошкиња Данијела Здравковић.

Опште је познато  да се бес најлакше испољава кроз насиље и све оно што је у нама изазвало напетост, али то има несагледиве последице. Треба радити управо на препознавању момената и ситуација, које доводе до тога, каже Здравковићева. Људи су изгубили толеранцију на све врсте нових појава.

-Млади људи имају нулте толеранције на много различитих појава које данас постоје. Не можемо сада имати пуно пара, а на другој страни прибегавати патријархалном моделу понашања у породици, односно, градити мушко – женске односе, тако што ћемо радити на послушности, како је радио патер фамилијас у 20 и 19 веку. Не,  у 21 веку се ради на томе да будемо толерантни на сексизам , односно да жену посматрамо у том смислу и да јој остављамо простора да она у многим активностима може да се опроба и да покаже колико може, јер јој је природа то и подарила- каже Здравковићева.

Иначе, Србија је земља  која је од 47 чланица Савета Европе, 10. по реду која је прихватила Истанбулску конвенцију, која говори о препознавању насиља у породици над женама.

Please follow and like us:
Друштво