Насиље над женама неприхватљиво, против тога се сви морамо борити

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог поручило је данас, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, да је та врста насиља, као и свака друга, неприхватљива, и да оно представља друштвену аномалију против које се сви морамо одлучно и доследно борити.

У сврху подизања свести о овом проблему и важности деловања, Министарство је ове године покренуло кампању „Стоп фемициду!“, са циљем да се против овог друштвеног проблема мотивишу на акцију сви субјекти друштва како би се оно смањило и зауставило, наведено је у саопштењу Министарства за људска и мањинска права.

Кампања „Стоп фемициду!“ спроводи се, између осталог, у медијима и на друштвеним мрежама, први панел на ову тему одржан је у Београду, док ће остали бити одржани у Крагујевцу, Новом Саду, Нишу и Новом Пазару.

Кампања се спроводи у оквиру активности којима Министарство обележава и 75 година од доношења Универзалне декларације о људским правима Уједињних нација.

Министарство указује на забрињавајуће податке да је у нашој земљи у последњих десет година у родно заснованом насиљу више од 300 жена изгубило живот, а само ове године убијено је 27 жена.

Насиље над женама и девојчицама је најраспрострањенији облик кршења људских права у свету, а насилник је најчешће партнер, члан породице, али може бити било који познати или непознати мушкарац.

Неке жене годинама у тишини трпе све ове облике насиља, што се неретко заврши фемицидом, стога је важно охрабрити жене жртве насиља и подићи ниво свести целокупног друштва да је овај начин злоупотребе моћи неприхватљив, зарањен и кажњив, истиче Министарство.

Указује се да је борба против насиља према женама и насиља у породици један од приоритетних циљева Владе Србије и да су ту учињени помаци на плану спречавања и заштите од насиља према женама и насиља у породици.

Србија има добар законодавни оквир, а 2017. године донет је Закон о спречавању насиља у породици.

Од 2016. године у Кривични законик уврштена су као посебна кривична дела прогањање, полно узнемиравање и принудни брак, 2018. године усвојен је Закон о бесплатној правној помоћи, а 2021. године Закон о родној равноправности и извршене су измене и допуне Закона о забрани дискриминације.

Простор за деловање и унапређење институционалног оквира и праксе и даље постоји, пре свега на пољу адекватнијег поступања, заштите жртве и дужине трајања разрешења.

Да би се насиље над женама и девојчицама у друштву смањило и нестало, први корак је да сви ми, као друштво и као појединци, не окрећемо главу и не игноршемо зло које се, најчешће, дешава ту, близу нас, наведено је у саопштењу Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Please follow and like us:
Друштво