Наставља се курс иконописа, полазници организују хуманитарну акцију

Након успешно окончаног курса иконописа у Ликовној радионици, кренуо је наставак за све заинтересоване, а њих је заиста много. Претходни полазници усавршавају своје знање и вештине, а нови уче основе иконописа. Наша екипа је посетила једну од радионица.

За претходни курс иконописа, одржан зимус,  владало је велико интересовање, а у међувремену се и увећало, па тренутно Ликовну радионицу при Народном универзитету Врање редовно похађа више од 40 полазника.

Нешто више од половине њих долази да слика иконе, а међу њима су припадници различитих генерација, порекла и нивоа знања.

– Имамо и жене средње генерације које су веома заинтересоване за рад. Неке од њих су биле и на претходном курсу и наставаљају да раде. То све иде заиста фантастично и ја сам импресионирана са којом приљежношћу и колико то посвећено и добро раде, а имамо и нове полазнице, тако да је, на на нашу радост, Ликовна радионица пуна сваки дан – каже Весна Маринковић Станковић, водитељка Ликовне радионице.

– Полазници који су већ похађали овај курс сада раде на напреднијем нивоу. Раде и по неколико икона истовремено и тако усавршавају своју технику.

И даље радимо позлату златним листићима, на основу византијских икона и радимо штрих технику иконописа, дакле крећемо од тамнијих тонова ка светлијима, као што се обично раде византијске иконе – наводи водитељка курса, Зорана Јовановић.

Стечена знања и вештине неки од полазника користе и као извор прихода, али су се сви сложили да иконе осликане на претходном курсу буду продате, и да сав приход буде уплаћен у фонд за лечење Врањанаца оболелих од најтежих болести.

– Свиђа ми се начин на који се овде ради и желим да усавршим свој таленат, како би у будућности могла да продајом икона и тиме помажем људима, баш као што ће и већ урађене иконе бити искоришћене за помоћ болеснима – каже Слађана Мишић.

И стари и нови полазници курса, млади и стари, са пуно ентузијазма приступају раду и на овим радионицама атмосфера је креативна и позитивна.

Оно што следи је годишња изложба, а редовне активности укључују припреме полазника за пријемни испит у ликовне школе и факултете.

Please follow and like us:
Култура