Недеља здравља зуба и уста

Сваке године обележава се недеља здравља зуба и уста. О важности оралне хигијене и стварању навика код деце, говорио је Владан Костић, начелник стоматолошке службе Дома здравља, гостујући на нашој телевизији.

Стоматолошки прегледи и интервенције у Дому здравља су бесплатни, и из ове установе апелују на важност превенције и редовних прегледа.

– Ова недеља је посвећена томе да наше малишане подсетимо на неке битне датуме и периоде, да не би пропустили закаснили са терапијом. То значи да имамо циљане стоматолошке прегледе у другој и шестој години живота, систематске прегледе у седмој години живота, а у осмој и дванаестој години обавезан скрининг на ортодонске аномалије, да не бисмо закаснили – каже доктор Костић.

Од скора се практикују и обавезне превентивне интервенције у виду флуоризације зуба у седмој, осмој и дванаестој години.

–  Једна од најважнијих ставки је заливање фисура сталних зуба кад деца пођу у школу, у шестој, седмој и осмој години, да би предупредили настанак каријеса и кварење сталних зуба. Имамо тренд повећања доласка деце код зубара, самим тим што имамо стоматолошку ординацију у ПУ „Наше дете“, имамо и у основним школама стоматолога. Деца са сеоских подручја и деца из Врањске Бање имају стоматолога, али долазе када на систематском добију упозорење да морају да дођу – каже др Владан Костић.

Наш саговорник каже да су родитељи сада савеснији у односу на ранији период, али и знају да је било која интервенција бесплатна и безболна.

– Код нас је тај страх најбитнија категорија и за децу и за одрасле, поготово тај наслеђени страх који деца имају од родитеља. Ми покушавамо на све могуће начине да направимо ту сарадњу са децом и да се ослободе страха, а лако ћемо ми после да поправљамо и исправљамо зубе – каже наш саговорник.

Осим одласка код зубара, потребно је да се код деце устали и навика редовног прања зуба и одржава орална хигијена.

Please follow and like us:
Здравље