Нема малих богиња на територији Пчињског округа

ЗЗЈЗ Врање

Нема малих богиња на подручју Пчињског округа, потврђено је Радио телевизији Врање из Завода за јавно здравље у Врању. Трагом информације да је на Институту за вирусологију „Торлак” потврђено, закључно са 25. фебруаром 19 случајева морбила, од тога 16 на територији Београда, разговарали смо са епидемиологом, др Слађаном Станковићем о епидемиолошкој ситуацији на подручју Пчињског округа.

Епидемиолошка ситуација на територији нашег округа и у Врању је нестабилна, и то изразито нестабилна, каже епидемиолог Слађан Станковић. Када је грип у питању ситуација је стабилна. Међутим, оно што забрињава епидемиологе је управо повећан број регистрованих случајева малих богиња на територији Републике Србије. Та епидемиолошка ситуација поприма претећи карактер, што се морбила тиче. Од почетка године закључно са 25. фебрураром регистровано је 19 случајева, од тога 16 у Београду. Оно што је важно, наглашава Станковић јесу мере пооштреног епидемиолошког надзора од стране Института за Јавно здравље „Милан Јовановић Батут“, којих се треба придржавати.

-То у преводу значи да у жариштима се предузимају мере, као што су хитно пријављивање и мале сумње, лабораторијско тестирање, нулто извештавање сваког дана, раније је било на недељу дана. Што се тиче Србије , дакле у свим окрузима се врше мере, ванредна хитна ревизија вакциналних каротека. Циљ је да се изврши пропуштена вакцинација. У овом тренутку је то најважније, као и да обавестимо сваку службу у ЗЦ да сваки сумњив случај пријави Заводу за јавно здравље, рекао је епидемиолог др Слађан Станковић.

Најважније у спречавању морбила је правовремена вакцинација деце, у другој и ревакцина у 7. години живота.

-Дошло је до пада обухвата овом вакцином, поготово у пандемијским годинама, 2020, 2021 и 2022 године. У нашем округу није лоше. 94 одсто је у другој години а 91 одсто у 7 години, али није још увек постигнут циљ од 95 одсто, каже епидемиолог Станковић.

Оно што је посебно опасно код малих богиња, то је да је особа најзаразнија онда када ни не зна да је болесна, јер у тој фази се још не појављују никакви симптоми. Морбиле се преносе директним контактом, кашљем, кијањем, или ваздушним путем. У  највећој епидемији малих богиња у Србији 2018. године регистровано је око 5800 оболелих, од којих је 93% било невакцинисано. Прошле, 2023. године регистровано је 50 случајева морбила, од којих је већина била невакцинисана.

Please follow and like us:
Друштво Здравље