Неонатолог: Природно поступање са бебом и стрпљење

bejbi bum u Vranju

Све је подложно променама, увек се може боље и на другачији начин, па тако је и са негом бебе. У томе су најдаље отишле Скандинавске земље где се потенцира праћење природног тока свих дешавања, са много стрпљења.

Ову недељу обележили су, на срећу, свакодневни порођаји у врањском породилишту, јер има дана када их и нема. У једном дану рођено је чак 7 беба, а докторка неонатолог Добрила Шошић, прича о поступањима са бебом одмах након порођаја, управо у складу са природом.

-Родило се дете, оно је личност за себе. Оно вам све покаже. Ако умете да гледате, ништа нећете кварити. Погледате да ли је анатомски све у реду и у тих првих пет минута треба само да вратите бебу мајци на груди и наставите ту конекцију. Ту су емоције, озарена мајка гледа дете, које је упознала и дете које из плача се уљуљка и нема реакције. Њему је то наставак приче. То је благослов да држите један нови живот. Дакле, што краћи притисак са стране и вратити дете мајци – каже докторка Шошић.

За здраво дете најважније је не мењати ту енергију између детета и мајке, осим када су неки ризици у питању. Сумњама и страховима све покваримо, а то није потребно, каже докторка.

-Некада би требало смањити број свих информација и на ту тему продискутовати са стручном особом, која би требало да вам да информације, али да вам оне буду блиске, да их разумете. Ја бих волела да људи унесу мало више стрпљења. Када је порађај у питању такође је неопходно стрпљење, а тако је и са дететом – објашњава докторка. Долазак бебе у кућу је свечаност за све чланове породице. Родитељи су преплављени емоцијама и тешко се сналазе. Треба да наставе да се воле и да пружају нежност једни другима подједнако колико и беби, саветује докторка.

Please follow and like us:
Здравље