Неплаћени кућни рад жена из рањивих група

фото: РТВ Врање

У току је широка примена Закона о родној равноправности и Град Врање је на тој линији. Код Сталне конференције градова и општина, Врању је одобрен пројекат о родној равноправности, а односи се на жене из рањивих група у време ванредних ситуација, као што је био ковид 19.

Град је најпре формирао Савет за родну равноправност, као и Комисију  као стално скупштинско радно тело. Затим је на ред дошла примена закона, као и проширење Савета за родну равноправност, укључењем удружења. На тај начин дошло се до истраживања о проблемима жена из рањивих категорија.

– И то истраживање је показало да је велики број тих жена родно неравноправан. Углавном се ради о женама које нису у радном односу и имају неплаћени кућни рад, који се не призна и не види. Акценат је и државе и свих нас да у будућности  направимо истраживање и видимо вредност тог неплаћеног рада – каже Данијела Милосављевић, председница Савета за родну равноправност.

Управо је то сегмент где је мање заступљени пол неравноправан. Неопходно је најпре, каже Милосављевићева, урадити истраживање како би се утврдио тачан број жена из осетљивих категорија, које су у причи о неплаћеном раду. 

– Тек онда ћемо видети које ћемо мере предузимати. Ту мора и држава да има кључну улогу, како би се све прелило и на локалне самоуправе. Чињеница је да локалне самоуправе нису све у истом економском положају и зато се очекује помоћ државе – објашњава Милосављевићева.

Ради се о значајној подршци кроз овај пројекат. Урадиће се неопходна акта, регулисати обавезе, доћи ће се до података, пратиће се ситуација и учествовати у изради статистичке базе која се прави на територији Републике, по питању родне равноправности. Сама примена Закона је у зачетку и врло је битно имати праву базу података, истиче председница Савета.  

Please follow and like us:
Друштво