Нова опрема и кадровско појачање у ЗЦ Врање

Здравствени центар Врање у наредном периоду очекује значајно кадровско појачање и нова опрема за побољшање дијагностике. Према закључку Владе Републике Србије, сви кадрови који су били привремено ангажовани у време пандемије коронавируса добиће посао на неодређено време, најавио је за РТВ Врање градски већник за здравство, др Никола Поповић.

Најжешћи таласи пандемије коронавируса ставили су на искушење целокупан здравствени систем у нашој земљи.

Локална самоуправа у Врању предузела је неопходне кораке на кадровском јачању ЗЦ Врање како би грађани имали адекватну здравствену заштиту у том тешком периоду.

Између осталог, привремено је ангажовано медицинско особље за рад у условима пандемије, што је финансирано из локалног буџета.

Недавним закључком Владе Србије, сви они, као и немедицинско особље које је улагало ванредне напоре у борби са пандемијом, добиће стални посао.

– Ту се мисли на медицинске раднике – лекаре, стоматологе, медицинске сестре и техничаре, рентген техничаре, лаборанте, здравствене сараднике, педагоге, психологе и логопеде.

Сви они, а такође и немедицински помоћни радници, би требало да у најскоријем временском периоду буду запослени на неодређено време – наводи др Поповић.

ЗЦ Врање је тренутно једно велико градилиште, подсећа он, јер се у оквиру реконструкције болничких павиљона, ради на обнови гинеколошко-акушерског одељења, као и ламеле Ц Опште болнице са неурологијом и интерним одељењем.

Даље се планира и реконструкција Дечјег одељења, Дома здравља, зграде АТД-а, старог ОРЛ-а и Онкологије, као и старе Неурологије.

– Са запошљавањем нових кадрова, набавком нове опреме и реконструкцијом Болнице, затварамо круг тако да ће грађани Врања добити квалитетну здравствену заштиту, по најсавременијим стандардима – поручује градски већник.

Када је реч о опреми, након набавке два нова мултислајсна скенера, дигиталног мамографа, мобилног рентгена и више ехосонографских апарата, ускоро стиже још један важан уређај.

– Председник Вучеић је обећао да ће 10 градова добити апарат за нуклеарну магнетну резонанцу и један од приоритета ће, захваљујужи ангажовању градоначелника Слободана Миленковиће бити и Врање.

Тиме ће комплетна дијагностика у ЗЦ Врање бити заокружена – најављује др Никола Поповић.

Ово је важно, додаје др Поповић, јер је ЗЦ Врање регионална здравствена установа која пружа здравствену заштиту за око 250 хиљада људи из округа, али и Косовског Поморавља.

Please follow and like us:
Друштво Здравље