Нова шанса за 44 лица. Додељене субвенције за подстицај запошљавања и самозапошљавања

У сали Скупштине града уручени су Уговори о додели субвенција за запошљавање  незапослених лица из категорије теже запошљивих и Одлуке о додели субвенција за самозапошљавање незапослених лица.

Доделом субвенција за подстицај запошљавања и самозапошљавања шансу за нови почетак добило је 44 лица. У оквиру мере за запошљавање незапослених из категорије теже запошљивих додељено је 15 уговора послодавцима и упошљено 17 лица, од тога три радника са инвалидитетом, док је мером самозапошљавања подржано 27 лица за покретање пословних активности, од тога једна особа са инвалидитетом. Корисници субвенција кажу да су задовољни овим мерама.

– Кренућу да радим уграђивање бехатон плоча, лепљење плочица, те грађевинске радове. Хвала Граду и Националној служби на овој прилици, каже Пене Васев.

-Одазвао сам се овом позиву и примио једног радника из категорије теже запошљивих, преко 50 година. Захвалан сам Граду и Националној служби, имамо субвенције за годину дана, плаћају порезе и доприносе и то је на обострану корист и запослених и наш послодаваца, каже Градимир Стојановић, власник фирме “Код Граде.“

Град Врање самостално или у сарадњи са Националном службом за запошљавање у континуитету спроводи различите мере активне политике запошљавања.

-Циљ нам је да у неком крајњем резултату досегнемо до оних категорија лица које су, пре свега, теже запошљиве. У програмском периоду од 2022. до 2023. а у складу са Локалним акционим планом за запошљавање града Врања кроз програм стручне праксе, кроз програм јавних радова, кроз субвенције за самозапошљавање, запошљавање теже запошљивих лица, успели смо да обезбедимо око 130 радних места, истиче помоћник градоначелника Милан Илић.

Имајући у виду и остале мере активне политике запошљавања у периоду од 2022. до 2023. отворено је око 200 нових радних места, истакао је Илић.

Мере активне политике запошљавања показале су се као добра пракса, те ће Град и у будућности наставити да подржава и спроводи мере у складу са Локалним акционим планом запошљавања.

-Град Врање је издвојио 51,8 % средстава, док је Национална служба издвојила 48,9 посто. То је укупно, што се тиче новца 11 милиона 700 хиљада, од тога 8 милиона 180 хиљада иде за самозапошљавање 27 лица, од тога је једно лице особа са инвалидитетом. Код свих су средства 300 хиљада, док је код особе са инвалидитетом 330 хиљада, а што се тиче категорије теже запошљивих ту субвенционишемо послодавце са по 200 хиљада динара, осим код особа са инвалидитетом, ту је по 240 хиљада динара – укупно за ову меру 3 милиона 520 хиљада динара, 15 послодаваца и 17 лица, истиче Горан Живковић, директор врањске Филијале Националне службе за запошљавање.

Што се тиче програма запошљавања теже запошљивих категорија послодавци су у обавези да годину дана запослене задрже у радном односу, док код самозапошљавања субвенција може да буде искоришћена и једнократно за куповину машина, опреме, средстава за рад, али је корисник субвенције у обавези да годину дана буде у радном односу.

Please follow and like us:
Економија