Нови мамограф ради пуном паром

Велико интересовање за превентивне прегледе

У ЗЦ Врање је настављена акција бесплатних превентивних прегледа без заказивања за све грађане. У недељу су рађени ултразвучни и мамографски прегледи дојке и ПСА тестови за рано откривање рака простате.

Нов дигитални мамограф, који је свечано пуштен у функцију у петак, наставио је да ради пуном паром и током акције бесплатних превентивних прегледа у недељу, у периоду од 8 до 16 часова.

Број заинтересованих пацијенткиња показује колико је овај важан дијагностички апарат био потребан овдашњем становништву.

– Радимо мамографију и ултразвучне прегледе, али не истим пацијенткињама, јер најпре радимо ултразвук и, ако буде потребно, онда ћемо преглед допунити мамографијом.

Радимо 40 прегледа јер наши апарати не могу да одраде више, а интересовање је огромно – каже др Анка Вељковић и додаје да се од понедељка наставља са редовним прегледима уз упут лекара.

Интересовање пацијената је било толико да нису могли бити обављени сви прегледи дојке, па ће акција бесплатних прегледа бити продужена у наредних пет дана.

У недељу је урађено и 208 лабораторијских ПСА тестова за рано откривање рака простате.

Нови дигитални мамограф много значи за читав Пчињски округ, али такође и други дијагностички апарати које је у претходном периоду обезбедило Министарство здравља.

– Имамо срећу да је ЗЦ Врање у последње време добио опрему вредну 1,8 милиона евра.

Имамо два нова 64-слајсна скенера, један је већ у функцији, други се монтира и уз један стари, то су укупно три скенера.

Ту су и два стационарна и један покретни рентгенски апарат, један Ц лук, да не причам о ултразвучним апаратима и возилима, дакле доста је уложено у наш Здравствени центар, а како је и директорка РФЗО најавила, добићемо ускоро и магнет – каже директор ЗЦ Врање др Саша Ђорђевић.

Он додаје да се у наредном периоду очекује и појачање у кадру, запошљавањем новог медицинског особља.

– Битни су, наравно, лекари, али су битни и средње особље и помоћни радници, јер је ово један велики систем – указује др Ђорђевић.

Директор ЗЦ Врање додаје да ће, уз подршку РФЗО, акција бесплатних превентивних прегледа бити настављена и наредних недеља, којима ће бити обухваћене различите гране медицине.

https://www.youtube.com/watch?v=vr9IOc67awg
Please follow and like us:
Друштво Здравље