Акција „Дај педалу раку“ и обележавање Златног септембра Нурдор организације

И ове године је Врање „дало педалу раку“,  у знак  подршке свима који се боре против ове опаке болести. Са друге стране, у оквиру златног септембра Нурдор организација је пружила подршку деци који болују од рака. Сав приход иде за реконструкцију нове Родитељске куће у Београду.

У име Друштва онколошких пацијената, присутнима се обратила Слађана Јанковић, која је рекла да чланови Друштва најбоље знају колико значи подршка када неко пролази кроз битку са карциномом. Према речима Јанковићеве, ова акција и вожња бицикала симболично представља издржљивост и заједништво. Друштво има два важна задатка да укаже на значај превентивних прегледа и да се пружи подршка свима који се налазе у процесу лечења.

– Приликом првих симптома, продуженог кашља, надимања у стомаку, крварења из дигестивног тракта или других проблема, саветујем свима, као лекар, да се одмах ураде све неопходне медицинске мере, а у циљу раног откривања канцера. Рано откривена болест, у почетном стадијуму је излечива болест , рекао је др Никола  Поповић.

– Превентива је мајка медицине. А канцер ће бити побеђен и када постоји психичка, здрава стабилност организма. Када постоји воља за животом и вера да ће болест бити побеђена”, рекао је др Мирољуб Станковић.

Након развијања заставе организована је симболична вожња бицикала. Подршку су пружили заменица градоначелника Зорица Јовић , председник Скупштине др Дејан Тричковић, чланови Градског већа и бројни грађани.

А на градском шеталишту организована је продајна изложба цртежа у оквиру организације Нурдор. Акција се обележава под називом Златни септембар.

– Сав приход иде за изградњу Родитељске куће у Београду. Један цртеж кошта 250 динара. Сваког дана једно дете оболи  од рака. Међутим, стопа излечења код младих је висока, каже Анастасија Ристић, волонтер.

Акције које су организоване у знак подршке оболелима од рака привукао је велику пажњу пролазника. Циљ ових окупљања је подизање свести о значају редовних прегледа и здравих навика, као и да се укаже на који начин се стопа смртности може смањити.

 

Please follow and like us:
Друштво