О перспективама руралног туризма

У оквиру 5. Међународног сајама лековитог, зачинског, украсног биља, пчелињих производа и гљива, на централном градском шеталишту је организовано предавање о перспективама руралног туризма. Предавачи, др Бранко Красојевић и Слободан Живановић, експерти у овој области су говорили о започињању и унапређењу пословања у руралном, сеоском и агро туризму.

Циљ предавања је да се свима који имају амбицију да започну бизнис у сеоском туризму, дају смернице око регистрације, поштовању стандарда, као и како да се нађу на националним и локалним платформама за туристичку понуду.

Помоћ је, такође, потребна и онима који су већ започели посао и суочили се са разноврсним препрекама.

– Имамо све више људи који крену успешно да раде, па се демотивишу, јер помисле да је могуће зараду остварити преко ноћи, али овај посао захтева стални рад и унапређење пословања.

У туризму је таква ситуација да можете имати мањи број туриста, али остварити већи приход, што је и боље.

Ретко ко долази само да би јео, пио и спавао, не само у Врању, већ генерално – указује др Бранко Красојевић, професор туризма.

Посебно је истакнут сегмент предавања о представљању програма финансирања и подстицајима за пољопривреду из локалних, републичких и међународних фондова.

Национални, али и локални буџети за пољопривреду су последњих година све већи, па су већа и очекивања.

– Наш циљ треба да буде да, поред пољопривредне производње, буду финансиране мере које се тичу унапређења квалитета живота у руралним подручјима и да људи желе да остану на селу.

Велика је потражња за средствима, много је оних који добијају средства, али је велики број и оних који не конкуришу и наш циљ је да те који све финансирају само, покушамо да подстакнемо да искористе субвенције, Града, Министарства или из међународних фондова – каже економиста Слободан Живановић.

Организација Сајма лековитог, зачинског, украсног биља, пчелињих производа и гљива, на којем је велики број излагача и посетилаца, један је од начина да се анимирају пољопривредни произвођачи, како би унапредили своје капацитете и како би у перспективи био побољшан живот свих становника руралних подручја, указује градски већник за пољопривреду Небојша Стаменковић.

– Укључујемо и све релевантне институције које се баве овом тематиком да помогну свима који живе у руралним подручјима овог краја, да својим радом могу да се афирмишу на тржишту и да упосле своје породичне капацитете.

То је циљ на којем радимо и овај сајам једна спона и једно од дешавања, каква ћемо организовати и у наредном периоду – поручује  Стаменковић.

5. Међународни сајам лековитог, зачинског, украсног биља, пчелињих производа и гљива биће отворен до суботе, 8. јуна.

Данас су на програму радионица из области фитофармације и екологије у којој учествују ученици врањских средњих школа, као и радионица о припреми теста на традиционални начин, која се од понедељка до петка организује у просторијама Народног универзитета у Врању.

Please follow and like us:
Друштво Економија Пољопривреда