Обележава се Европска недеља превенције рака грлића материце

Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се ове године од 22.  до 28. јануара, а директорка Института „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић указала је да у Србији сваког дана три жене оболе од рака грлића материце, а да свакога дана једна жена изгуби живот и нагласила да су примарна и секундарна превенција важне у борби против те болести. Била је ово прилика да чујемо искуства жена из Врања , које су се суочиле са болешћу и које су одлучиле да се боре.

Мирослава Јанковић чланица Друштва онколошких пацијената из Врања се суочила са опаком болешћу пре две године. Дијагностикован јој је рак дојке. Уследила је мукотрпна борба коју су пратили стрепња, неизвесност, ишчекивање. Данас, са ове дистанце, ова млада жена сматра да су превентивни прегледи  јако битни, јако важни, како за млађе особе, тако и за старије.

-Наравно, апел је да млади више обрате пажњу на своје здравље, нема ту више оног, ја имам 20 година и мени не може то да се деси. Ја сам исто помислила за себе, али се испоставило да године нису битне када је реч о болести. Здравље је на првом месту и зато морамо да бринемо о њему јер ако ми сами не бринемо о свом здрављу, нико други неће. Колико год да живимо и брзо и напето, морамо да одвојимо пола сата за себе, објашњава ова млада жена која је одлучила да храбро корача кроз живот и да се бори.

Према подацима регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у Србији се сваке године у просеку региструје 1.100 новооболелих жена од рака грлића материце, а живот изгуби 447 жена. Редовни прегледи су кључ како би се болест на време открила и успешно излечила, речи су Светлане Здравковић, председнице Друштва онколошких пацијената у Врању.

-Ја сам једна од жена која је оперисала рак грлића материце и ево 22 године након тога ја живим. Најбитније је отићи на време, превентивни преглед не боли, ради се колпоскопија, папаниколау тест, одвојите пола сата времена за себе и свој живот, речи су Здравковићеве.

Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се са циљем подизања свести жена о раку грлића као и промоција значаја очувања репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције, као и промоција одговорног сексуалног понашања и ХПВ имунизација.

-Хумани папилома вирус напада не само жене него и мушкарце, тако да и мушкарци могу да оболе и зато би требало мало више да се води рачуна када је реч о сексуалним односима, односно да се не ступа у сексуални однос без заштите, јер се овај вирус тако преноси, а касније се тако и добија канцер грлића материце, додаје председница Друштва онколошких пацијената.

Овогодишњи слоган кампање је “Научити.Спречити. Рано откривање”. Основна порука свим женама – рак грлића материце је малигна болест која се може спречити, жене треба да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоје само један дан када ће посетити свог лекара – гинеколога и обавити превентивни преглед!

Please follow and like us:
Друштво