Обележавање Дана ослобођења Врањске Бање

Минутом ћутања и полагањем венаца и цвећа на Споменик палим борцима на Видиковцу у Врањској Бањи, обележена је 79. годишњица од ослобођења овог места у Другом светском рату.
Овом догађају присуствовали су председник општине Врањска Бања Драган Сентић са сарадницима, начелник Пчињског управног округа Срећко Пејковић, председник скупштине града Врања др Дејан Тричковић и помоћник градоначелника Врања Милан Илић.

-Србија је била земља страдања и велике патње , ни југ Србије није био изузетак. Бугари су окупирали југоисточне делове Краљевине Југославије. Неки од њих су припали Покрајини Софији, док је Врањска Бања припала саставу Бугарске окупаторске покрајине. Многа села у Србији била су спаљена, а цивили стрељани као одмазда бугарских окупационих снага због отпора који су Срби пружали, речи су Драгана Сентића председника општине Врањска Бања.
Окупационе снаге су рушиле и споменике и спомен обележја страдалим Србима из Првог светског, као и из Балканских ратова. Окупатор је имао циљ да избрише сваки траг о насилном страдању читавог југа Србије.

-Јединице Народно ослободилачке војске Југославије 6. септембра 1944. године ушле су у Врањску Бању, а само дан касније и у Врање, чиме је после четвророгодишњег ропска, југ Србије дочекао слободу. Данас се сећамо свих оних који су дали животе за слободу. Мир и слобода су непроценљиве вредности и никоме нећемо дозволити да угрози слободу стечену гробовима наших предака, истакао је председник општине Врањска Бања.

Венце и цвеће су положили начелник Пчињског управног одбора Срећко Пејковић, председник Скупштине Врања др Дејан Тричковић и помоћник градоначелника Милан Илић, председник општине Драган Сентић са сарадницима, представници Војске и делегације бројних удружења.

Please follow and like us:
Друштво