Обележен месец Франкофоније у ОШ „Светозар Марковић“

Ученици ОШ „Светозар Марковић“ у студију Радио телевизије Врање

Ученици ОШ „Светозар Марковић“ у сарадњи са ПУ „Наше дете“ и вртића „Чаролија“ већ девету годину заредом обележавају месец Франкофоније. Програм поводом овог спектакла обухватао је извођење француских песама, сценског наступа и модне ревије.

Франкофоне амбасаде у Србији у сарадњи са културним  и образовним институцијама обележавају месец март, месец Франкофоније у целој Србији, путем радионица, причаоница, позоришних представа на француском језику, где спада и једно од познатијих такмичења за Франкофону песму, речи су Јелене Спасић, наставнице француског језика у ОШ „Светозар Марковић“.

-У нашој школи од 2015. године радимо одређени спектакл, како га ми зовемо, мали спектакл који се састоји од три хора. Хор чине ученици од другог до осмог разреда, затим позоришне приказе „Малог принца“ Ла Фонтенове басне и ученици изводе своје омиљене песме на француском језику, додаје наша саговорница.

У наставку програма учествовали су и предшколци вртића „Чаролија“, а за сам крај била је изведена и модна ревија у пепито дезену. Само дан након њиховог спектакла у Врању, ученици ОШ „Светозар Марковић“ били су део посебног програма на такмичењу „Франкофона песма“ у Народном позоришту у Нишу.

-Ове године смо били на наступу у Нишу, чиллидерсице које су освојиле друго место на републичком такмичењу „Лајк за твој плес“ са наставницом Весном Ђуричек Миленковић, гостовали смо у Нишу. Били смо први пут на такмичењу за „Франкофону песму“, ради се о финалу и 20 година откако се одржава, што је било ново и лепо искуство за нас, истакла је наставница Спасић.

Ово је само део програма и загонетки које су нам ученици рецитовали, гостујући у Јутарњем програму наше медијске куће, а овако су коментарисали саме припреме и савладавање француског језика.

-Француски језик је баш леп и лако га је научити, речи су занимљиве и само спремање приредбе Франкофоније је било јако занимљиво.

-Мени је било баш занимљиво и француски је постао мој омиљени језик.

-Јако се занимљиво дружење било.

-Ја стално код куће слушам песме на француском и лако сам научила, а француски је јако занимљив језик.

Уз финансијску подршку Града, ОШ „Светозар Марковић“ направила је пројекат „Франкофонија“ у сарадњи са ОШ „Бора Станковић“ из Тибужда и средњом Медицинском школом „Др Елизабет Емсли Хатон“ у време короне, организовали су и обележавали месец Франкофоније, који сви заинтересовани могу погледати на јутјуб каналу.

Please follow and like us:
Друштво Образовање