Обележен Светски дан борбе против рака

“Можеш спречити“

Светски дан борбе против рака, обележава се широм света 4. фебруара. У сусрет овом датуму, чланови Друштва онколошких пацијената у Врању, окупили су се на главном шеталишту како би пружили подршку свима који се боре против ове опаке болести, указали на значај превентивних прегледа и послали јасну поруку која гласи „Можеш спречити“.

Овај датум је само подсетник  да треба водити рачуна о свом здрављу и да је превенција најважнија у циљу правовременог откривања и лечења малигних болести. Са овог скупа, поруку не само женама, већ и мушкарцима о значају превентивних прегледа, али и о томе колико је битно волети и бринути о себи, упутио је доктор Коста Здавковић, начелник Дневне болнице за онкологију у Врању.

-То је по мени болест 21. века која на годишњем нивоу однесе преко 200 милиона људи у свету, у Србији двадесетак хиљада премине од ове болести. Циљ је да спречимо, нисмо у могућности да спречимо појаву болести, али можемо да спречимо развој. Рак је 99 посто сучајева потпуно излечива болест, уколико се открије на време. Све што треба људи да ураде је да оду на превентивне прегледе, истакао је др Здравковић.

Доктор Здравковић додаје, да један превентивни преглед има моћ да некоме спасе живот, али је и упутио поруку свим женама и мушкарцима.

-Свим женама и мушкарцима поручујем: „Можеш спречити“. Сви оболевају подједнако, нека болест захвата мало више мушкарце, нека жене. Нарочито од  карцинома дојке нарочито оболевају жене, само 1 посто мушкараца оболева, али има друге болести које их много више захватају, додаје доктор и начелник Дневне болнице за онкологију у Врању.

Поражавајући податак је да се на територији Пчињског округа сваке године открије између 400 до 500 новооболелих од неког типа карцинома, док је у Дневној болници за онкологију у Врању тренутно 200 до 250 пацијената на лечењу.

-У Србији годишње премине више од 20 хиљада људи од карцинома и то је поражавајући и алармантан податак. Ми годишње изгубимо општину попут Сурдулице, зато је овај податак алармантан и зато смо ми данас овде и поручујемо да се рак може спречити, истакла је Весна Милетић чланица Друштва онколошких пацијената у Врању.

Тачно у подне, у знак подршке људима који се боре против рака, пуштени су балони.

Please follow and like us:
Друштво