Обележена 25. годишњица од почетка НАТО агресије

Комеморативни скуп поводом обележавања 25 година од НАТО агресије

Тачно у подне огласиле су се сирене и црквена звона, чиме је почео комеморативни скуп поводом обележавања 25 година од НАТО бомбардовања на СРЈ. Испред Споменика погинулима у оружаним акцијама и НАТО агресији у Врању, након минута ћутања Епископ врањски Пахомије са свештенством одржао је парастос за страдале у бомбардoвању. Присутнима се обратио градоначелник др Слободан Миленковић.

Обраћање градоначелника др Слободана Миленковића

-Напад најјаче оружане коалиције у историји, без одлуке глобалне мировне организације, на нејаку и поносну земљу, несумњиво је био злочин без преседана. Прекршени су и политички и војни кодекси, а већина међународне заједнице немо је посматрала уништење које је трајало 78 дана. Страдали су војници, полицајци, цивили, деца. Према појединим изворима, међу погинулим цивилима било је и најмање 81 дете. Коришћена су забрањена средства, касетне бомбе и преко 15 тона муниције са осиромашеним уранијумом. Скоро 300.000 је интерно расељених и прогнаних лица са Косова и Метохије. Од 1999. године, у јужној српској покрајини, трајно је оштећено или потпуно уништено преко 150 цркава и манастира. Срби су протерани са својих огњишта на Косову и Метохији где је корен наше духовности и нашег постојања. Онамо где су Пећка Патријаршија, Високи Дечани, Богородица Љевишка и Грачаница. И упркос сложеним геополитичким околностима, државно руководство чини максималне напоре за очување Косова и Метохије“, истакао је градоначелник. Додао је да смо безумном злу, одговорили као што једном правдољубивом и православном народу и доликује, не мржњом и осветом, већ толеранцијом и жељом да једном за свагда на Косову и Метохији завлада мир. ,,И управо због тога, драги пријатељи, праштајмо. То не значи да ћемо заборавити и одустати. Врање не заборавља, Србија не заборавља. Погинулима у свим оружаним акцијама и НАТО агресији вечна слава и хвала, поручио је Миленковић.

Полагање венаца

Венце и цвеће на Споменик погинулима у оружаним акцијама и НАТО агресији од 1990. до 2003. године положили су  градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, заменик команданта 4. бригаде Копнене војске Синиша Николић, народни посланик Горан Николић, породице страдалих, представници бројних борачких удружења и делегације средњих и основних школа са територије Врања и многи други.

Након тога у Галерији Народног музеја отворена је изложба под називом „Пчињски округ под НАТО бомбама“.

Уочи обележавања годишњице НАТО агресије, синоћ су у центру Врања на видео биму презентована имена свих страдалих браниоца отаџбине.

Please follow and like us:
Друштво