Обележена годишњица НАТО агресије

Град Врање обележио је 24. годишњицу НАТО агресије на Савезну Републику Југославију комеморативним скупом крај Споменика погинулима у ратним сукобима од 1990. и током НАТО агресије.

Интонирањем химне, звуком сирена, минутом ћутања, парастосом и полагањем венаца и цвећа одата је почаст свима који су страдали у НАТО бомбардовању 1999. године. Крај Споменика погинулима у ратним сукобима од 1990. и током НАТО агресије присутнима се обратио градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

 “Све наше жртве, сви невидљиви ожиљци прошлости, опомињу нас и остављају завештање да њихове патње нису узалудне, да их памтимо и не заборавимо. Да их не убијамо по други пут, јер, како кажу, два пута се умире: умрети други пут значи бити заборављен,“ поручио је градоначелник у обраћању присутнима.

Ваздушни напади НАТО алиjансе на Србиjу, односно тадашњу СРJ, почели су 24. марта 1999. године. Бомбардовање jе траjало 78 дана и однело између 1200 и 2.500 људских живота. Током агресиjе места на териториjи Пчињског округа бомбардована су 48 дана, при чему jе ракетирано 78 циљева са 1.119 проjектила од коjих су страдала 62 лица, рањено jе 207 људи и оштећено jе 4.500 стамбених обjеката. После више дипломатских притисака, бомбардовање jе окончано потписивањем Воjнотехничког споразума у Куманову 9. jуна 1999, да би три дана потом почело повлачење снага СРJ са Косова и Метохиjе. Пошто jе генерални секретар НАТО–а 10. jуна издао наредбу о прекиду бомбардовања, Савет безбедности УН усвоjио jе Резолуциjу 1244.

-И сада, када руководство државе води грчевиту дипломатску борбу за трајно решење супротстављених интереса на Косову и Метохији, потребно је да будемо више него икад сложни и одлучни. Да сачувамо мир и стабилност на нашим вековним огњиштима. У тренутку када је Србија војно, економски и дипломатски јача него икад, имамо све услове да и надаље будемо независни, са јасним циљевима, чврсто решени да својој деци обезбедимо бољу будућност,  додао је градоначелник.

Венце и цвеће положили су градоначелник Миленковић са сарадницима, бригадни генерал Новица Петровић са сарадницима, начелник Пчињског управног округа Срећко Пејковић са сараднициа, председник Градске општине Врањска Бања, Драган Сентић, начелник Полицијске управе у Врању Саша Недељковић са сарадницима, начелник Центра БИА-е у Врању, Милош Ристић са сарадницима, породице погинулих, као и представници борачких и војних организација и удружења и средњих школа.

У културно уметничком делу програма учествовао је хор Музичке школе Стеван Мокрањац и ученица Гимназије, Леонора Ристић.

Please follow and like us:
Друштво