Обележена манастирска слава у Прохору Пчињском

Манастирска слава у Прохору Пчињском

Манастир Преподобни Прохор Пчињски обележио је манастирску славу, Светог оца Прохора. Обележавању значајног празника као изасланик председника Вучића присуствовала је и министарка правде у техничком мандату Маја Поповић, која је истакла да ће држава наставити да ради све што може на очувању идентитета и наших светиња.

Министарка правде у техничком мандату Маја Поповић на манастирској слави

Манастир Преподобни Прохор Пчињски обележио је манастирску славу, Светог оца Прохора, који се пустињачки подвизавао у овим пределима и чије мошти овде почивају.

 Свету архијерејску литургију служили су епископи врањски Пахомије, бихаћко-петровачки Сергије, кумановско-осоговски Григорије и брегалнички Иларион, уз саслужење бројног монаштва и свештенства.

-Сабравши се данас у овој благодарственој служби, појући и хвалећи онога који такву част даде људима, славимо и хвалимо оне који ту част родољубиво поднеше, те осим чистоте срца и душе не могаше се похвалити никаквим другим богатством које се у овоме свету богатством назива, јер свако друго богатство које у себи Бога не понесе уистину се не може назвати тако, истакао је у беседи епископ бихаћко-петровачки Сергије.

Литургија

Након литургије уследило је причешћивање верника у и око манастирске цркве, с обзиром да се и ове године, традиционално, окупило много верника из Србије, али и суседне Северне Македоније.

Уследиле су литије око манастира, а затим освећење и резање славских колача.

Литије

-Како каже Јеванђеље – ако човек каже да Бога воли, а ближњега не навиди, онда он лаже и у њему нема истине, зато кажем – сав наш живот треба да буде служење Богу преко ближњих својих, то је искуство цркве и светитеља и Преподобни Прохор то чини овде близу преко 1000 година, рекао је епископ Пахомије, приликом резања колача.

Резање славских колача

Слави је ове године кумовало пет породица, а за наредну годину су се пријавиле три породице – две из Северне Македоније и једна из Врања.

– Наших пет породице је кумовало : Поповић, Стошић, Николић, Накић и Димитријевић, била је добра година, биће још боља, каже Moмчило Поповић, један од овогодишњих кумова славе.

– Наше породице овде у околини имају викенд куће и тако смо се договорили да сви заједно узмемо кумство за ову годину и организација дуго траје, тако да је све испало добро, додаје Небојша Стошић, кум овогодишње славе.

-Једино што очекујем је здравље и Божија воља, каже Владимир Илић, кум за наредну годину.

Обележавању манастирске славе присуствовала је и министарка правде у техничком мандату, Маја Поповић, као изасланик председника Вучића, затим председник Привременог органа Града Врања др Слободан Миленковић, чланови Привременог органа, као и представници осталих општина из Пчињског округа и бројни верни народ.

-Ми као Град и локална самоуправа имамо изузетну сарадњу са Епархијом и чули сте владику да та сарадња не изостаје и што се тиче државног врха. Завршили смо коначно цркву на Бунушевачком гробљу, а исто тако помажемо и у селу Златокоп у изградњи цркве. Наставићемо и у наредном периоду да подржавамо Епархију, јер морамо да очувамо православни дух, истакао је Миленковић.

Др Слободан Миленковић председник Привременог органа града Врања на манастирској слави

-Држава ће увек бити уз своју цркву, цела Влада чини све на очувању идентитета свога народа и то нам је један од приоритетних циљева, као и овај Сабор који се овде одржава други пут и који смо подржали и радујемо се свему што можемо да урадимо за наш народ и нашу цркву наравно, истакла је министарка правде у техничком мандату, Маја Поповић.

Маја Поповић министарка правде у техничком мандату

У манастиру Прохор Пчињски тренутно се одржава и Светопрохорски монашки Сабор, коме присуствује бројно монаштво из целог света, као и игуман Хиландара и потпредседник организационог одбора Сабора, архимандрит Методије.

Please follow and like us:
Друштво