Објављена прва књига професорке Тање Русимовић

Тања Русимовић, професорка српског језика и књижевности

Из штампе је недавно изашла прва књига Тање Русимовић, професорке српског језика и књижевности у Гимназији „Бора Станковић“ у Врању, под називом “Лингвостилистички огледи”. Издање је успешно промовисано на недавно завршеном Сајму књига у Београду.

Књига “Лингвостилистички огледи”обухвата дванаест радова који су настајали у протеклих десетак година.

Огледи су рађени као стручни радови, али су за потребе књиге стилски прилагођени за ширу читалачку популацију, истиче ауторка.

У свом истраживању, професорка је била фокусирана на преплитање разних говорних и писаних стилова, као што су књижевно-уметнички, научни, публицистички или административни.

Из области књижевности, предмет интересовања огледа су била дела неких од највећих песника и прозаиста у нас.

– Била сам врло лична и избор помало говори и о мом укусу и ту се укрштају наративи Борислава Пекића и Добрице Ћосића, затим Владимира Кецмановића и Светислава Басаре. Наравно, ту је и Борисав Станковић, то је било неминовно.

Што се тиче поетског дискурса, ту су Милован Данојлић, наша суграђанка Сунчица Денић и Зоран Крстић.

Поред књижевно-уметничког, јако ми је био важан разговорни стил, говор младих, да се у огледима осети да радим у школи и чујем како деца говоре ван часова – наводи ауторка.

Друга сфера интересовања ауторке је била интертекстуалност, односно, начин на који туђи говор уклапамо у оно што ми сами говоримо.

Издавач књиге “Лингвостилистички огледи” је Андрићев институт који је организовао промоцију издања на недавно завршеном Сајму књига.

– Моја књига и ја смо имали срећу да је ово јубиларна година Андрићевог института, тако да су моју књигу, уз остале, представила велика имена у нашој, а могу слободно да кажем и светској, науци и култури.

Од професора Милоша Ковачевића и Мила Ломпара, преко Слободана Антонића, до директора Андрићевог института Емира Кустурице, тако да је то била права свечаност у препуној сали „Борислав Пекић“ Сајма књига – каже Тања Русимовић.

Ауторка додаје да јој је била велика част да тако велика имена говоре о њеној књизи коју је посветила својим родитељима.

Please follow and like us:
Култура Образовање