Обнављање хоризонталне сигнализације пред почетак школске године

Пред почетак нове школске године, на градским улицама се изводе радови на уређењу хоризонталне саобраћајне сигнализације. Фарбају се пешачки прелази, исртавају ознаке на коловозима и постављају се такозвани „лежећи полицајци“.

Радови се одвијају од почетка месеца, по пројекту регулисања саобраћаја у граду, каже извршни директор ЈП  „Урбанизам и изградња града Врања“, Дејан Станојевић.

– Грађани су сведоци да у претходном периоду радимо на обележавању свих пешачких прелаза и свих уздужних линија, највише у зони школа и вртића.

Пре неки дан смо кренули са постављањем успоривача саобраћаја, популарних „лежећих полицајаца“, око школа и вртића и у Партизанској и Карађаорђевој улици у центру града – прецизира Станојевић.

Из неколико села на територији града стижу захтеви за постављањем лежећих полицајаца, али у том случају мора да се поштује процедура која захтева сагласност саобраћајне полиције и Савета за безбедност саобраћаја, након чега мора да се измени пројекат о безбедности саобраћаја, што траје дужи временски период, указује наш саговорник.

За сада се ради на уређењу комплетне хоризонталне сигнализације у Нерадовцу, за шта је из градског буџета издвојено 1,3 милиона динара, додаје Станојевић.

Комплетно сређивање хоризонталне сигнализације на улицама на територији града кошта око 7,5 милиона динара.

– То је веома битан пројекат јер тиме повећавамо безбедност првенствено деце.

Од 1. септембра крећу и ђаци прваци који немају великог искуства у саобраћају, тако да молим возаче да у наредном периоду нарочито поведу рачуна у зони школа, да возе пажљиво и ако спасимо макар један дечији живот, овај пројекат стварно има смисла – апелује Дејан Станојевић.

Поред хоризонталне сигнализације, ради се и на замени оштећених и сломљених саобраћајних знакова.

Дешава се да знакови буду оштећени у саобраћајним незгодама, али су неретко и жртве хулигана и плен крадљиваца који их користе за најразличитије намене.

То представља немали трошак за локални буџет, јер сваки саобраћајни знак са стубом кошта око осам хиљада динара.

Please follow and like us:
Друштво