Од 1. јула поскупљење цигарета

Грађане Србије од 1. јула очекује поскупљење цигарета и течности за пуњење е-цигарета, због акцизног календара којим је предвиђено да цигарете поскупљују два пута годишње.

Акцизни календар је усвојен крајем 2020. године и по њему се сваког јануара и јула, увећавају цене цигарета по паклици због увећања специфичне акцизе која расте сваких шест месеци до 1. јула 2025. за по 1,5 динара по паклици.

На цену цигарета зарачунава се и пропорционалан акциза од 33 одсто, која би требало да остане и наредних година непромењена, а на све то се додаје и ПДВ, па због увећаних намета, произвођачи повећавају цену цигарета по паклици за око 10 динара.

Ово повећање цена је из разлога како би се Србија ускладилила са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава уместо садашњих 70, требало да приходује најмање 90 евра на 1.000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици.

Усвајањем измена и допуна Закона о акцизама, који је почео да се примењује од 1. јануара 2021. предвиђено је да се увећавају и акцизе на несагоревајући дуван и течности за пуњење е-цигарета, па се од јула очекује и њихово поскупљење.

Цене дуванских производа се, иначе, не увећавају сваког јануара и јула аутоматски, већ Влада Србије мора да их одобри и то на основу поднетог захтева сваког произвођача.

Please follow and like us:
Друштво Економија