Од 1. новембра почиње сезона зимских гума

Зимска сезона вожње и опреме за аутомобил почиње 1. новембра. То значи да по закону, сви возачи морају на возилима да имају све четири зимске гуме. Потребно је да ураде и преглед возила и обезбеде додатну опрему уколико крећу на пут.

Квалитетна зимска гума има шаре дубине од шест до осам милиметара, у супротном значи да је гума похабана и биће проклизавања приликом кочења.

– Најбоље је да се ставе нове гуме, значи да се замене пнеуматици, да се испита предњи трап, реглажа трапа. Треба да се провери возило, уколико су зимске гуме вожене лети, оне су истрошене, немају добро кочење и  потребно је да се ставе нове – каже Ивица Томић, аутомеханичар.

Према закону, летње гуме не смеју да се возе зими, али зимске гуме могу да се возе лети.

Међутим, наш саговорник каже да када се зимска гума вози на температурама већим од 20 степени она се троши, више се хаба, пишти и постаје мекша. При том лети температура асфалта достиже и 50 степени, зато су касније такве гуме неупотребљиве за зиму.

Дакле, зимске гуме вожене током читаве године, морају бити замењене новим.

Уколико треба да се крене на пут у току зимске сезоне, у додатну опрему спадају ланци за аутомобил, али је потребно и да се провери антифриз.

–  Антифриз треба да се замени да не би аутомобил замрзао на температурама у минусу, аутомобил треба да издржи температуре до 25 степени у минусу  – каже аутомеханичар.

Наш саговрник каже да мењање гума траје око сат времена, а такође и провера аутомобила. Закључује да је набоље отићи код аутосервисера прегледати и припремити аутомобил за предстојећу зимску сезону.

Please follow and like us:
Друштво