Од сутра на сајту Града Нацрт ЛАП –а за превенцију против вршњачког насиља

Председница Радне групе Зорица Јовић и чланица Данијела Милосављевић

Врање је прва локална самоуправа у Србији која је урадила Нацрт Локалног плана за превенцију и борбу против вршњачког насиља од 2024. до 2026. године и од сутра бити на сајту Града. Током наредних 15 дана, сви могу да доставе сугестије и предлоге, као и да учествују на Јавној расправи, која ће бити одржана 22. априла у сали Начелства.

Потрајала је израда Нацрта плана, али смо поносни на све што је урадила Радна група и на све који су учествовали у изради плана и то људи са локала, каже председница Радне групе Зорица Јовић.

-Локалне самоуправе приликом израде оваквих документа ангажују трећа лица, невладин сектор, или стручњаке из те области за припрему, јер је било неопходно спровести истраживање и чути све актере у друштву како би се дошло до овог предлога – каже Јовићева.

То ипак не значи да се ставља тачка, управо зато заинтересовани могу да дају сугестије, примедбе и предлоге  и да учествују на Јавној расправи. Радну групу чине појединци из Локалне мреже за превенцију и борбу против вршњачког насиља.

-Студиозно се радило, темељно се радило, свот анализе, проблеми, како их решити и на који начин. Анкете су рађене по школама, упитници  за родитеље, ученике, професори. Мени је битно да су то радили наши људи, који најбоље знају наше проблеме. Нису консултантске куће које раде по шаблону, каже Данијела Милосављевић, чланица Радне групе.

Приоритет је превенција, што је и циљ плана. Динамика спровођења активности је док траје школска година од септембра до јуна. За постизање резултата најбитнија је одлична сарадња са родитељима и ученицима.

-Кључ свега овога су родитељи, то је став већине просветних радника. Ако очекујемо резултат овог акционог плана и превентивно деловање сви морамо бити укључени, најпре родитељи и ученици  заједно са просветним радницима, а након тога умрежавање свих осталих установа које могу допринети смањењу вршњачког насиља- истиче Јовићева.

-Ово је изнад политике, изнад било чега, ово је интерес свих нас. Хајде да будемо сви заједно са истим задатком и циљем, каже Милосављевићева.

Превентивно деловање, од најмлађих до најстаријих и максимална подршка и сарадња родитеља и наставника, са крајњим циљем безбедност деце. Медији су ти који треба да делују превентивно, као што је ово гостовање, истиче Јовићева.

Please follow and like us:
Друштво Образовање