Одата почаст хероинама Великог рата

Прошло је 100 година од како су јединице Жене Шкотске дошле у Врање и такозвану Горњу касарну претвориле у болницу. Хумане мединске сестре на челу са др Изабел Емсли Хатон помагале су и лечиле волонтерски, без икакве надокнаде. Због тога им Врањанци и век касније узвраћају тиме што их чувају од заборава. На скупу је говорио градоначелник Врања др Слободан Миленковић, који је најпре подсетио на све недаће Првог светског рата.

-Први светски рат био је један од највећих сукоба у дотадашњој историји и синоним је несхватљивих ужаса у сваком смислу и у свакој свери друштва. Епилог овог страшног рата биле су милионске жртве, непрегледни број рањених, разрушени домови, очај и безнађе на сваком кораку. Али оно што је увек давало веру  и наду били су људи пуни врлина попут храбрости, пожртвованости, хуманости и посвећености правим вреностима. Од ратника који су несебично гинули на фронтовима, поносни и и одани својој отаџбини, преко цивила који су помагали и пружали отпор непријатељу до оних који су у белим мантилима несебично лечили рањене и изнемогле, истакао је др Слободан Миленковић градоначелник Врања.

Једна посебна жена које се и данас са поштовањем сећамо је шкотска лекарка др Изабел Емсли Хатон, која је са хуманом експедицијом дошла у Врање  15. октобра 1918. године, а од стране локалног становништва дочекани су врло срдачно. Већ 27. октобра 1918. године особље јединице Америка болница Жене Шкотске, започеле су своју химану мисију у Врању.

-Ове хероине свог времена  пример су врхунске племенитости и доброте. Њихов рад и посвећеност не смеју се никада заборавити, оне су се несебично давале болеснима и до границе издржљивости биле одане свом позиву.  Уз поштовање свега што су чиниле за наше претке, наша је обавеза да негујемо сећање на њихову племенитост и да их никада не заборавимо, нека им је вечна слава и хвала, закључио је градоначелник.

На споменик ,,Жене Шкотске“ венце и цвеће положили су градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, заменик команданта Четврте бригаде Копнене Војске, пуковник Синиша Николић, председница Скупштине општине Младеновац Гордана Димитријевић Бјеличић, председник градске општине Врањска Бања Драган Сентић, начелник Полицијске управе у Врању Саша Недељковић са сарадницима, управнице Болнице и Дома здравља, др Наташа Стоиљковић и др Милица Језиковић, представници борачких удружења и организација, Медицинске школе ,,Др Изабел Емсли Хатон“, као и омладине Српске напредне странке. У програму су учествовали ученици средње медицинске школе у Врању која носи име др Изабел Емсли Хатон. 

Please follow and like us:
Друштво