Одржана друга седница Скупштине Града Врања

Друга седница Скупштине Града Врања

У Врању је одржана друга седница Скупштине Града Врања, којом је председавала председница локалног парламента Зорица Јовић. Троје одборника поднело је оставке, једна одборница због постављања на функцију од стране Министарства просвете и двоје из личних разлога. Због преузимања функција, градоначелнику др Слободану Миленковићу и заменику градоначелника Милану Илићу престали су одборнички мандати. На упражњена места верификовани су мандати новим одборницима са листе Александар Вучић „Врање не сме да стане“, Маријели Поповић и Марјану Милошевићу.

Након усвајања извода из записника са претходне седнице уз одређене измене и допуне усвојен је и дневни ред.  Одборници су разматрали и усвојили Решење о образовању Градског штаба за ванредне ситуације и усвојили  извештај о раду Штаба у претходној години. Одборници су усвојили и Решења о отуђењу уз накнаду у новцу грађевинског земљишта у јавној својини Града Врања са појединих катастарских парцела. Неколико тачака  било је везано за расписивање конкурса за избор директора јавних предузећа:  Водовод, Комрад, Нови дом и Управа Бање. Одборници опозиционих група имали су примедбе на трајање в.д.стања и критиковали досадашњи рад, на шта су реаговали одборници владајуће већине и градоначелник др Слободан Миленковић.

-Рекли сте да се ради наопако.  Да видимо како се ради Болница. Какво је било Неуролошко одељење, а  како изгледа сада? Имали сте могућност да нешто решите док сте били у руководству Здравственог центра  да урадите. Зашто нисте нешто урадили тада? Нисте ништа урадили, прозор нисте заменили.  Зар се Регионални центар за ванредне ситуације ради наопако, или станови за припаднике снага безбедности? Наишао сам на податак да је у претходних 50 година наше јавно предузеће изградило 60 километара канализационе мреже. За ових пет година биће изграђено 142 километра канализационе мреже и ради се озбиљно, по методологији прописаној међудржавним уговором са кинеском компанијом. Ми смо  један од 14 градова који је обухваћен у првом кругу. Завршено је Постројење за пречишћавање отпадних вода, и ради се  на изградњи Регионалне депоније за одлагање чврстог отпада. И много тога и Обилазница, Косовска улица, Боре Станковића и све ће бити враћено у ред, али по процедури прво подземне инсталације. И све то захваљујући подршци председника Вучића и Владе Србије, који су стабилизовали финансије и сада итекако помажу Град Врање и југ Србије – рекао је градоначелник Миленковић.

Одборници су усвојили одлуке о спровођењу јавних конкурса за именовање директора јавних предузећа .  Након тога повела се дискусија о избору чланова Комисије за мандатно имунитетска питања на прошлој,  конститутивној седници Скупштине, када опозиција није имала предлоге, о чему је говорио председник Комисије Мирослав Нешић.

-Група око доктора Пејића је  формирала одборничку групу, али није дала предлог за члана. Ваша одборничка група је је формирана  тек када сам ја о томе говорио, у току те тачке формирали али нисте дали предлог.Требало је да вас молимо? Иако смо ми као СНС дали шест предлога  за Комисију СПС један, а за вас смо издвојили два места за опозицију – рекао је Нешић.

Неколико пута одборници опозиције пријављивали су повреду Пословника,  које није било, према Одлуци одборника. Председница Скупштине Зорица Јовић у више наврата позивала је одборнике да поштују Пословник. У наставку седнице усвојена су Решења о разрешењу и именовању председника и чланова Управних и Надзорних одбора у појединим јавним предузећима, јавним установама .,као и Решења о променама у појединим школским одборима у основним и средњим школама на територији Града Врања. Градски парламент усвојио је и Одлуку о образовању сталних радних тела Скупштине града, Савета и Комисија, Решење о разрешењу чланова Комисије за мандатно – имунитетска и административна питања и избор и именовање, као и Решење о измени и допуни Решења о именовању чланова исте.

Please follow and like us:
Друштво