Одржана приредба „Ученици Светом Сави у част“

Зорица Јовић уручила награде

„Ученици Светом Сави у част“ је назив програма који је синоћ изведен у оквиру 34. Светосавске недеље у Врању. Чланица Привременог органа Града Врања Зорица Јовић је уручила признања најбољим рецитаторима и ауторима најбољих ликовних и литерарних радова, а отворена је и изложба ликовних остварења врањских основаца и средњошколаца.

Програм овогодишње Светосавске недеље настављен је приредбом „Ученици Светом Сави у част“ која је одржана у великој сали врањског позоришта.

Чланица Привременог органа Града Врања Зорица Јовић је уручила признања најбољим рецитаторима и ауторима најбољих ликовних и литерарних радова и њиховим менторима.

Награде су уручене освајачима прва три места у категоријама предшколаца, основаца и средњошколаца.

Честитајући им на успеху, она им је поручила да се руководе порукама Светог Саве и да ове награде буду само један резултат у низу.

– Драга децо, вероватно сте последњих дана, а и раније, често чули познату реченицу коју и ја често изговарам: Учите, радите и градите јер знање је највеће богатство које вам апсолутно нико не може одузети.“

Чувајте своје породице, чувајте своје учитеље, наставнике, професоре и васпитаче, чувајте свој град, друштвену и локалну заједницу – поручила је Зорица Јовић.

Порука приредбе је да чувамо православље, духовност, просвету, културу и традицију, али пре свега, да чувамо породицу, истакла је Зорица Јовић и наставницима поручила да је потребно да наставе да марљиво раде, јер је образовање темељ сваког друштва.

Пригодан програм извели су ученици ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Врања.

На свечаности је промовисан и 52. број листа ученика врањских основних и средњих школа ,,Срећни дани“.

У Галерији Народног универзитета отворена је и изложба најбољих ликовних остварења врањских основаца и средњошколаца са темом „Светом Сави у част“.

Поставка садржи 76 радова, од којих је 12 освојило награде у категоријама предшколаца, млађих и старијих основаца и средњошколаца.

– Најкреативнији су, наравно, малишани из вртића јер они раде интуитивно и искрено, док код старијих узраста имамо мало озбиљнији ликовни приступ, тако да можемо да кажемо да је ова изложба, као и ранијих година, заиста квалитетна – рекла је управница Галерије Народног универзитета Јована Настић.

Круна овогодишње 34. по реду Светосавске недеље је Светосавска академија на којој се уручују награде ,,Свети Сава“ за 2023. годину.

На сам дан Светог Саве, 27. јануара, у Саборном храму биће одржани света литургија и резање славских колача, као и прослава Савиндана у школама, а у вечерњим сатима и традиционални Светосавски бал просветних радника.

Please follow and like us:
Култура Образовање