Одржана промоција Коалиције за мир и толеранцију

У Врању је одржана промоција “Коалиције за мир и толеранцију“, у организацији Демократске партије Македонаца. Осим ње, коалицију чине и друге странке националних мањина и удружења за предстојеће парламентарне и локалне изборе.

Циљ Коалиције за мир и толеранцију је очување различитих етничких идентитета и подстицање заједничког националног – идентитетa грађана Републике Србије.

Ова политичка групација заговара јединство различитости као богатство Србије и поверење између различитих националних мањина.

– У коалицији су мањинске странке Македонаца, Бошњака, Црногораца, Рома, Влаха и Мађара.

Могуће је да нам се придруже још нека удружења или групе грађана за наступ на предстојећим локалним и парламентарним изборима – каже Александар Божиновски из Демократске партије Македонаца.

Изборна стратегија коалиције је дефинисана у платформи под називом „План три тачке“.

Поред заштите и унапређења права националних мањина у Србији, један од основних циљева је „скандинавизација Балкана, при чему истичу Нордијски савет као модел повезивања на западном Балкану.

Коалиција се бори за демократизацију изборног система, што значи да се народни посланици бирају по персонализованом пропорционалном изборном систему, са отвореним листама, у коме грађани знају за кога гласају и ко им је политички одговоран, као и да се раздвоје термини одржавања републичких и локалних избора и да буде директан избор за градоначелнике и председнике општина.

Коалиција сматра и да Србија треба да буде подељена на пет изборних јединица: Шумадија и западна Србија са 65 посланика, Војводина – 63, Београд – 61, јужна и источна Србија – 57 и КиМ и дијаспора – 4 посланика.

– Ми мислимо да сваки град у југоисточној Србији треба да има свог посланика.

Ја живим у Београду и фактички радим против себе овим предлогом, јер је 110 посланика у овом сазиву из Београда, а колико је из осталих делова Србије, из Врања, Бора, Неготина, Кикинде?

Ово би само омогућило равномерну расподелу мандата по Србији, односно да сва места у свим регионима имају свог човека у парламенту и тиме би приближили посланике својим гласачима – истиче координатор Коалиције за мир и толеранцију за целу Србију, Јасмин Хаџисалиховић.

Коалиција за мир и толеранцију је отворена за сарадњу са свима који своју идеологију заснивају на пацифизму и хуманизму, толеранцији, солидарности, слободи, једнакости и равноправности.

Како указују из коалиције, придржавати се тих начела значи супротставити се мржњи, искључивости, нетрпељивости и сваком другом облику дискриминације и поручују да „Будућност градимо заједно“.

Please follow and like us:
Политика