Одржана свечана седница Скупштине поводом 7. септембра

Обележавање 7. септембра, Дана ослобођења Врања у Другом светском рату, настављено је свечаном седницом Скупштине града, на којој је говорио председник Скупштине др Дејан Тричковић. Он је најпре подсетио на страхоте Другог светског рата наглашавајући да је то била трагедија неслућених размера за човечанство..

-Ово је био највећи оружани сукоб икада, синоним потпуног безумља, великог страдања, разарања и несагледивих последица. Осим војних операција које су се водиле на готово читавој планети, овај рат обележили су логори смрти, уништавање читавих етничких заједница, депортације и одвођења на присилан рад, зверска мучења и убијање цивила. Бесмислени сценарио у којем су учествовале готово све тадашње државе света удружене у два супростављена војна савеза имао је најстрашнији могући епилог. Страдало је најмање 55 милиона људи, број рањених је био вишеструко већи, а материјална разарања била су несагледива , рекао је Тричковић.

Након тога, он је говорио о позицији Југославије током Другог светског рата, борбама које у вођене за ослобођење земље, с посебним освртом на војне операције вођене на југу Србије. ,,Бугарска окупаторска војска  заузела је Врање 22. априла 1941. године. Одмах по доласку Бугари су почели са страховитим репресивним мерама према становништву: уништавали су споменике, пљачкали, променили су називе улица, спаљивали су књиге на српском и забранили употребу српског језика. Убрзо након окупације Врања, 12. августа 1941. године почело је формирање народно-ослободилачких одреда  и вођене су непрекидне битке за ослобођење овог дела Србије. Коначно 7. септембра 1944. године Врање је ослобођено од бугарске окупације. Житељи овог краја коначно су дочекали слободу и живот достојан човека, додао је председник Скупштине града.

Нагласио је да је важно се овај значајан датум редовно обележава с дужним поштовањем на претке и да је на нама да градимо и унапређујемо своју државу и друштво и константно стремимо развоју. -Живот у слободи је благослов у којем сваки појединац мора дати допринос бољитку и надоградњи свог окружења. Циљ којем сви морамо стремити је средина у којој влада хармонија, међусобно уважавање и економски раст и развој, закључио је Тричковић.

Обележавање Дана ослобођења Врања у Другом светском рату наставља од 10 сати церемонијом полагања венаца и цвећа на Споменик револицији испред Педагошког факултета.

Please follow and like us:
Друштво