Одржано предавање о Сими Лозанићу у врањској Гимназији

Поштоваоци највећих представника науке, културне и друштвене мисли у српској историји, имали су прилику да слушају предавање и погледају документарни филм посвећен научнику и професору Сими Лозанићу. Професорка хемије Дијана Костић и ученици и чланови драмске секције Гимназије „Бора Станковић“ имали су захтеван задатак, да припреме предавање у знак обележевања 175 година од његовог рођења.

Академик и хемичар Сима Лозанић, припада знаменитим личностима последњих деценија XIX и првих деценија XX века који си оставили значајан траг у европској науци. Много је допринео и развоју тадашње, младе српске државе. Учествовао је у унапређењу образовања, политике, културе, индустрије, привреде и свега онога што је Србију сврстало у ред развијених европских држава.

-Српска академија наука је у Београду отворила изложбу посвећену академику, научнику, правнику, хемичару Сими Лозанићу. Он је први ректор Београдског универзитета и та изложба је птворена поводом 175 година од његовог рођења. Дошли смо на идеју да се у Гимназији организује једно предавање посвећено његовом животу и раду. Веома значајна личност са великом биографијом с краја 19. и почетком 20. века. Након тога се развила и идеја о кратком филму од 8 минута, ученици су идеју прихватили, радили смо на томе и јуче смо радили предавање и презентацију документарног филма, истакла је професорка Костић.

-Сима Лозанић, рођен је 24.02.1847. године. Његов отац, Милоје Лозанић по професији срезни начелник, био је принуђен да се стално сели, а са њим и Сима. То је један од разлога због чега је Сима основно и средње образовање завршавао у више градова Србије. Након свршених 17 година, Сима уписује Правни факултет у Београду. Оно што је на мене оставило утисак из сазнања о том периоду јесте, да су тадашњи студенти Правног факултета учили хемију као обавезни предмет.

-Заиста је био битна личност и у том 19. веку када је он стварао, он је издао преко 200 научних радова. Када ми је професорка рекла шта треба да радим и тумачим, сео сам и читао о њему и  сазнао да ј увео прве уџбенике у средњим школама, издао много радова и заиста је за живота доста постигао. Сама припрема и рад на лике је био леп зато што је то битна личност. Имао сам прилику да дочарам неког ко је имао толики утицај и чији се радови и публикација и данас користе, речи су Луке Стајића, ученика Гимназије „Бора Станковић“.

Изложбу поводом 175 година од рођења Симе Лозанића у Београду отворио је академик Зоран Кнежевић, председник Српске академије наука и уметности која ће бити отворена до 25. фебруара текуће године.

Please follow and like us:
Друштво