Одржано XIV окружно такмичење у беседништву у Гимназији „Бора Станковић“

Анђела Димитријевић током извођења своје беседе

Емилија Арсић, гимназијалка из Врања, победила је на традиционалном 14. такмичењу средњошколаца у беседништву, које је у организацији Гимназије Бора Станковић,  одржано у оквиру Дана гимназије . Тема 14. такмичења у беседништву је била “ Све почиње одавде, са земље: и човеков рај и човеков пакао.“

Поводом 130 година од рођења и 45 година од упокојења Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског, тема овогодишњег такмичења одабрана је из ризнице богонадахнутих мисли оца Јустина. Овогодишња победница Емилија Арсић, није крила одушевљење због  постигнутог успеха.

 -Oво је моје треће учешће на такмичењу у беседништву и то је нешто што ја волим да радим од како сам у средњој школи, а самим говорништвом, рецитовањем и глумом се бавим од малих ногу. Ово је само наставак моје каријере, поготово касније када будем уписала Правни факултет, Универзитета у Београду и планирам и тамо да се опробам као беседница на њиховом престижном такмичењу, речи су победнице такмичењау беседништву.

-Први пут сам на такмичењу из беседништва, а до сада самсе такмичио у рецитовању. Међутим, овог пута ме је привукла сама тема и нека додатна инспирација, а волим да кажем да су људи они који стварају и рај и пакао и да то долази баш одавде, са земље,. Моји утисци су јаки, позитивни и имао сам неку позитивну трему, истакао је друголасирани на такмичењу у беседништву.

-Ја сам и прошле године учествовала и тада сам такође освојила треће место. За такмичење сам се спремала неких недељу дана, то је веома интересантан процес који захтева пунопреправки, измена, сагледавање из другог аспекта. Кроз беседу се трудимо да убедимо људе у оно што говоримо, истакла је трећепласирана на такмичењу у беседништву.

Свечана сала Гимназије „Бора Станковић“ била је испуњена поштоваоцима лепе речи. У беседништву се такмичило 11 ученика средњих школа и то : Леонора Ристић, Ања Спасић, Анђела Димитријевић, Петар Здравковић, Ђина Ристић, Лука Стајић, Богдан Димић, Сергеј Младеновић, Емилија Арсић, Ања Младеновић и Анђела Додић. Овако су такмичари пре почетка такмичења говорили о припреми беседе, пуни ентузијазма и вере у себе.

-Ово је први пут да се такмичим, претходних година сам само посматрао такмичење, а ове године сам одлучио и да се опробам. Од тренутка када је изашла пријава и тема саме беседе, кренуо сам са припремом и дуго сам се посветио томе, објашњава Лука Стајић, такмичар.

-Меније ово трећи пут да се такмичим у беседништву и на неки начин је мени ово традиција. Тема је „Све почиње одавде, са земље: и човеков рај и човеков пакао“, и на неки начин ми је ова тема најлакша до сада. Писао сам беседу сам, наглашава Богдан Димић, такмичар.

-Гледајући уназад неколико година, пратећи ово такмичење, ми смо заиста задивљени њиховом реториком и њиховим начином размишљања и тиме како приступају теми. Могу рећи да су то заиста беседе од којих можемо направити квалитетан зборник беседа, које може послужити за неко будуће време, речи су Сузане Мишић, директорке Гимназије „Бора Станковић“.

Као и сваке године, петочлани стручни жири имао је захтеван задатак, да оцењује пет реторичких елемената и то: досетљивост, реторику, елоквенцију, меморију и поступак.

Чланови жирија и директорка Гимназије „Бора Станковић“
Please follow and like us:
Друштво Образовање