Огњен Златановић у финалу Математичког маратона

Ученик петог разреда школе “Светозар Марковић“, Огњен Златановић, пласирао се у финале такмичења “Математички маратон“ које организује Математичка академија. Њега очекује други круг такмичења у марту у Београду.

Огњен Златановић није наметљив ученик, каже његова професорка математике, Домника Трајковић. Од како су се упознали у петом разреду истакао се својим знањем из математике, као и прецизношћу и тачношћу, додаје она. Зато је он био један од много ученика којима је професорка сугерисала да се пријаве на Математички маратон.

-Било је супер. Наставница нам је послала задатке и ја сам их урадио. Имао сам 15 тачних у низу, а 25 тачних овако, каже Огњен Златановић.

Математички маратон је занимљиво такмичење које се одржава у два круга: онлајн и уживо. Онлајн такмичење је завршено, а Огњен Златановић се пласирао у финале и иде на уживо такмичење. Задаци на Математичком маратону су поређани по сложености и години учења, а циљ је имати најдужи низ узастопних тачних одговора.

-Математички маратон је такмичење које организује Математичка академија из Београда, чији су оснивачи професори са факултета математике и физике. Задаци иду од лакшег ка тежем и зато се од ученика тражи да имају тачан број задатака у низу. Циљ је да се види како ученици повезују градиво. Нису уопште били лаки задаци, и могу да кажем да је ово стварно велики успех што је Огњен постигао, прво што се пласирао у 10 најбољих, што има 15 у низу, и укупно 25 тачних задатака од 30. Учествовало је доста ученика из наше школе, имају доста тачних одговора, али немају у низу. Дакле, Огњен се показао као ученик који најбоље повезује градиво, појашњава наставница математике, Домника Трајковић.

Финално такмичење се организује уживо, у марту, у Београду. У њему учествује по 10 најуспешнијих из првог круга такмичења, међу којима је Огњен Златановић.

Please follow and like us:
Друштво Образовање