Огранак Библиотеке „Бора Станковић“ у Врањској Бањи богатији за 529 књига

Донација манастира Хиландар

Огранак Библиотеке „Бора Станковић“ у Врањској Бањи  богатији је за 529 књига, из издавачке продукције Задужбине Хиландара.  Донацију је уручио Архимандрит Методије, игуман Свете царске лавре Хиландара, који борави у Епархији врањској.

Архимандрит Методије, игуман Свете царске лавре Хиландара, данас је, у оквиру посете Епархији врањској, уручио вредан поклон, огранку Библиотеке “Бора Станковић“ у Врањској Бањи. Реч је о 529 књига, издавачке продукције Задужбине Хиландара. Поклон у књигама садржи уметничка, религијска, филозофска, историографска дела, као и најбоља литерарна остварења савремених српских аутора. У пратњи архимандрита био је епископ врањски господин Пахомије.

Архимандрит је нагласио да му је посебно драго што је баш данас уприличена примопредаја књига, на празник Света три јерарха. празник, који је као Свети Сава у Србији, школска слава.

-Ми смо се потрудили да изаберемо књиге, које ће бити за ширу публику, не само Хиландарска издања, већ и друге књиге. Морам признати да оне саме по себи и немају можда неку вредност, али сама чињеница да долазе из Хиландара, манастира у коме се чувају најважније повеље, како српских, тако и византијских и других владара, највредније рукописне књиге и ове књиге представљају неку везу да они који буду читали, неће само размишљати о самој тој књизи, већ ће преко њих имати везу са најважнијом библиотеком у српском народу, рекао је архимандрит Методије, игуман Хиландара.

Ово је други пут да се књиге из Библиотеке највеће хиландарске светиње, позициониране на Светој Гори, донирају огранку Библиотеке „Бора Станковић“. Прва донација је садржала 206 монографских публикација и један наслов периодике, часопис за светоотачку праксу и теорију „Отачник“.

-Реч је о једној лепој сарадњи која траје ево, већ неколико година. Сарадња датира још од пре прве донације 2020. године и у више наврата смо добијали књиге из манастира Хиландар, рекао је директор Библиотеке „Бора Станковић“ Зоран Најдић.

Председник Градске општине Врањска Бања, Драган Сентић, изразио је дубоку захвалност на овом вредном поклону.

-Желим да се у име свих љубитеља писане речи захвалим на овој вредној донацији. Хтео бих да се захвалим, зато што вредне књиге садрже уметничка, религиозна и филозовска дела, а посебно ми је драго што се то нуди младим генерацијама, рекао је председник Сентић.

Донацијом хиландарских књига огранку Библиотеке у Врањској Бањи наставља се плодна сарадња, као и много пута кроз историју, што потврђује духовна, културна и просветна улога хиландарске светиње у српском народу. 2022. године у Библиотеци „Бора Станковић“ у Врању свечано је отворен „Хиландарски кутак“ и од тада почиње да се остварује делатна присутност мисије и наслеђа манастира Хиландара

Please follow and like us:
Друштво Култура