Окружно такмичење у беседништву у част оца Јустина

Гимназија “Бора Станковић“ у Врању

У склопу обележавања Дана Гимназије “Бора Станковић“ биће одржано традиционално такмичење у беседништву, које је на окружном нивоу. Сви заљубљеници у лепу реч могу присуствовати овом догађају у Свечаној сали Гимназије, у среду у 18:00 сати.

Гимназија “Бора Станковић“ домаћин је и организатор окружног такмичења у беседништву више од деценију. И ове године задата је инспиративна тема, која је привукла све заљубљенике у писану реч и лепо говорење из целог округа.

-Тема овогодишњег беседништва је  “Све почиње одавде, са земље, и рај и пакао“. То је, иначе, цитат нашег суграђанина, Аве Јустина, и повод је, наравно, годишњица – 130 година од рођења и 45 од упокојења, тако да смо сматрали да је достојно да се на овакав начин одужимо Јустину, а колико су његове идеје актуелне потврђује и то да се 12 ученика, средњошколаца из читавог округа, пријавило за ово такмичење, каже професорка језика и књижевности Тања Русимовић.

Реч је о оригиналним беседама, које пишу сами говорници, уз менторство њихових професора. Лепота говора је у беседништву врло важна, али не и најважнија.

-Делује да је то у првом плану, али никако једино. Апсолутно је важна логичка аргументација става који се износи, као и етички принцип, не само да буде лепо казано, већ да свака реч буде са мером и одговорно казана, нарочито јавна реч, то иначе недостаје, додаје професорка.

Најбољи беседници биће награђени са три вредне новчане награде. О победницима ће одлучивати петочлани жири који чине универзитетски професор, новинар, глумац, адвокат и представник Епархије врањске.

Иначе, окружно такмичење у беседништву део је програма обележавања Дана Гимназије. Биће промовисан и часопис Гимназијалац, а у четвртак је централни догађај у Великој сали Позоришта, када ће бити приређена Свечана академија под називом: “Гимназијо, теби певам!“

Please follow and like us:
Култура Образовање