Онколошки пацијенти започели терапију новим иновативним лековима

Друштво онколошких пацијената Врање

Нова листа лекова за лечење малигних болести усвојена је почетком године, а након конзилијарних одлука први пацијенти започели су терапију иновативним лековима на Институту на онкологију и радиологију Србије.  

На листу је уведено 16 нових лекова, од тога је 15 за онкологију и један за хематологију. Иновативном терапијом лечиће се најчешћи карциноми, а то су карцином дојке, простате, плућа, малигног меланома, колоректалног карцинома, примарног карцинома јетре и мултиплог мијелома.

– По први пут више не ударамо змију по репу, значи не дајемо само за одмакле стадијуме односно пацијенте којима желимо да продужимо живот. Покушавамо да терапију дамо и у најранијим стадијумима што очекујемо да ће донети и повећано преживљавање односно излечење наших пацијената – рекао је Душан Ристић, начелник стационара Клинике за медикалну радиологију.

У Србији годишње оболи око 40 хиљада људи, а најчешће се јављају у позним стадијумима па имамо око 20 хиљада смртних исхода. По речима доктора Ристића Србија је практично стала раме уз раме са најразвијенијим земљама што се тиче иновативних терапија.

– Нови изазови су у томе што су нежељене реакције на лек много специфичније у односу н све лекове које смо давали до сада. То ми прихватамо и покушавамо да решимо на потпуно нови начин – додао је Ристић.

Захваљујући новим лековима очекује се већи прилив пацијената па су у фази припреме и нове дневне болнице на Институту.

Please follow and like us:
Здравље