Опрез, крпељи вребају!

Са доласком пролећа и лепог времена повећана је опасност од уједа крпеља. Која је превентива, али и шта треба радити уколико дође до уједа, разговарали смо са епидемиологом др Слађаном Станковићем.

Крпељи су инсекти који постају активни чим се температура подигне у пролеће, а своје активности завршавају са захлађењем у јесен. Убод крпеља је безболан тако да је након боравка у природи неопходно прегледати кожу целог тела. Када дођу на домаћина, крпељи траже погодно место на коме ће остварити убод и хранити се крвљу.

-Крпељи су мала, сићушна створења која могу да буду носиоци бактерије Borrelia Burgdorferi, изазивача Лајмске болести. Могу да се пренесу и друге болести као што су Менингоэнцефалит, односно упала мозга и можданице. Нека истраживања из прошлости која су рађена на подручју Републике Србије, показивала су да је око 30 посто крпеља заражено. На нашем подручју нисмо имали таква истраживања, речи су епидемиолога др Слађана Станковића.

Уколико се након озледе од крпеља на кожи појави карактеристична промена која је овалног облика и која се шири од места убода, то указује на клиничке манифестације Лајмске болести.

-То је лакша клиничка слика, може да се јави температура, оток лимфних жлезди и главобоља, важно је да се у већини случајева тако завршава, са кожним променама. Веома је важно да се делује правовремено терапијски и то антибиотицима. Терапија се даје у трајању од 10 дана, раде се лабораторијски тестови у Заводу за јавно здравље и уколико након 20 дана детектујемо присуство бактерије Borrelia Burgdorferi, ту се ординира терапија од стране инфектолога у трајању од 20 дана, истакао је епидемиолог др Слађан Станковић.

На тај начин се спречава компликација ове болести, речи су епидемиолога Станковића. Доктор даље објашњава да, уколико се терапија не узима редовно, болест може да поприми другу фазу, односно да постане хронична што даље изазива срчане проблеме, нервне, као и отоке зглобова.

Please follow and like us:
Друштво